Маркетинг та продажі

Амбасадор — це тимчасовий тренд чи найкращий інструмент бренд-менеджменту? Розбираємось

8 minutes

Амбасадор — це тимчасовий тренд чи найкращий інструмент бренд-менеджменту? Розбираємось

Амбасадор бренду — це важливий елемент бренд-менеджменту, яким користуються і міжнародні корпорації, і невеликі локальні компанії. Хто він та як допомагає продавати товари без нав’язливої прямої реклами — читайте в статті.

Хто такий амбасадор

Амбасадор — це соціально активна людина, що презентує та просуває бренд для своєї аудиторії. Але в першу чергу — він щирий прихильник бренду, якому подобаються його товари та послуги.

Бренд-амбасадор залюбки використовує товари компанії у повсякденному житті та не соромиться цього показати. Саме це відрізняє його від обличчя компанії, що співпрацює лише на платній основі.

Щоб краще розуміти відмінності між ними, додаємо порівняльну таблицю.

Амбасадор Обличчя бренду
Лояльний до бренду та знайомий з його товарами Може нічого не знати про бренд та його продукти
Користується товарами компанії у звичайному житті Зазвичай не користується товарами бренду
Може просувати бренд безплатно і за своїм бажанням, навіть без офіційного контракту Співпраця тільки за гроші
Залюбки бере участь у активностях та івентах бренду Бере участь тільки в активностях, передбачених контрактом
Може стати навіть інфлюерсер з відносно невеликою аудиторією Найчастіше стають зіркові особистості: актори, музиканти, шоумени тощо
Може бути лідером думок специфічної вузької аудиторії Не використовують для специфічних аудиторій

Отже, просувати бренд можуть не тільки зірки шоубізнесу чи популярні медійні особистості. Зараз амбасадором бренду може стати будь-яка публічна особа, що має власну базу читачів чи глядачів, навіть відносно невелику. Деякі українські та міжнародні бренди співпрацюють з інфлюенсерами з аудиторією від десяти тисяч осіб — для глобального ринку це дуже і дуже небагато.

Важливо, що просувати бренд публічна особа може за власним бажанням, не отримуючи від компанії жодної оплати.

Наприклад, актор Роуен Аткінсон, якого більшість знає як містера Біна, є завзятим автолюбителем та поціновувачем дорогих авто. У його гаражі є кілька десятків машин класу преміум, серед яких Ferrari, Rolls-Royce, Bentley та McLaren, але Аткінсон завжди казав, що його улюблена марка — Aston Martin.

Роуен Аткінсон зі своїм, як він стверджував у інтерв’ю, «першим дійсно хорошим авто», Aston Martin 1981 V8 Vantage. Джерело: Carscoops
Роуен Аткінсон зі своїм, як він стверджував у інтерв’ю, «першим дійсно хорошим авто», Aston Martin 1981 V8 Vantage. Джерело: Carscoops

Актор є активним учасником фан-клубу Aston Martin, час від часу бере участь в івентах бренду та навіть любительських перегонах. Але при цьому він ніколи не співпрацював з концерном Aston Martin та не отримав від нього жодного фунта за просування чи рекламу. Ось так виглядає справжній амбасадор бренду.

Головна місія амбасадора бренду — це формувати і підтримувати позитивний імідж бренду. Він не займається прямою рекламою та не продає товари, він працює з враженнями і сприйняттям товарів та послуг.

Що зазвичай робить амбасадор:

  • Використовує товари бренду у повсякденному житті. Найкорисніші амбасадори дійсно є прихильниками компанії вони вже добре розбираються у товарній лінійці та мають власні уподобання, про які можуть цікаво розповісти.
  • Вільно ділиться власними враженнями про використання товарів бренду зі своєю аудиторією. Вкрай важливо, щоб ці враження були щирими та справжніми. Награність та фальш досить негативно сприймаються аудиторією та негативно впливають на бренд.
  • Розділяє цінності та філософію компанії. Йому не обов’язково про це заявляти, але публічна поведінка амбасадора має вписуватися в коло цінностей бренду. Навряд чи одіозний шоумен зі скандальним минулим буде добрим амбасадором для компанії, що створює дитячий одяг.
  • Бере участь в активностях бренду. Це можуть бути онлайн-заходи, зустрічі фан-клубу, різноманітні святкування чи просто цікаві маркетингові запуски. Головне, щоб це органічно вписувалося у стиль життя амбасадора. В ідеалі сама його особистість має асоціюватися з брендом, але домогтися такого результату дуже складно.

Амбасадор — це провідник стабільної нативної уваги до компанії та її продуктів. Він користується ними, назва чи продукти бренду можуть з’являтися в соцмережах та на публіці. Навіть якщо він додатково не підкреслює це, його аудиторія все одно звертає на увагу. І стратегічно така нативна реклама дає навіть кращий результат, ніж пряма.

Отримати зіркового амбасадора безплатно — величезне везіння. Той самий Роуен Аткінсон роками їздив на Aston Martin, використовував їх у трилогії фільмів «Джонні Інгліш», а одного разу навіть потрапив в аварію на ексклюзивній моделі Aston Martin V8 Zagato — така відданість теоретично зекономила концерну десятки мільйонів фунтів на рекламі.

Проте так щастить не всім. Саме тому середні та великі компанії шукають амбасадорів, які зможуть нативно просувати бренд на свої аудиторії.

Як знайти амбасадора: поради для компаній

Пошук амбасадора дещо відрізняється від пошуку обличчя компанії чи просто учасника рекламної інтеграції. Адже амбасадор має бути з самого початку лояльним до бренду та мати бажання представляти його. Але водночас амбасадор — це не обов’язково відома або медійна особа, невеликі інфлюенсери популярних соцмереж також підходять.

Щоб знайти амбасадора, який зможе принести користь, менеджерам компанії потрібно зробити такі кроки.

Визначити аудиторію

Перед будь-якими маркетинговими активностями варто знати детальну демографію цільової аудиторії: стать, вік, сімейний та фінансовий стан, особисті інтереси тощо.

Чим точніший аналіз ЦА, тим кращий ефект буде від бренд-менеджменту. Проте для цього потрібно проводити глибокий аналіз, а не керуватися суб’єктивними уявленнями. Якщо ваша цільова аудиторія виглядає як «чоловік або жінка від 18 до 35 років з вищою освітою та середнім достатком», то ви точно зробили щось не так.

Детальніше про те, як визначити цільову аудиторію бренду та правильно сегментувати її читайте в матеріалі «Що таке сегментація ринку та які її роль у маркетингу».

Визначити бюджет на бренд-менеджмент

Зірковий амбасадор бренду — це недешеве задоволення. Саме великі витрати відлякують навіть відомі бренди від співпраці з ними.

Nike був одним із перших, хто використав амбасадора для свого розвитку. У 1984 році вони підписали контракт з молодим баскетболістом Майклом Джорданом та створили нову серію спортивних кросівок — «джордани». Баскетболіст став обличчям та амбасадором бренду — і за 40 років він заробив на цьому партнерстві більш ніж 1,5 мільярда доларів.

І це заслужено. Адже навіть коли NBA заборонило використовувати кросівки Nike в офіційних матчах, Майкл Джордан продовжував одягати їх. За це щоразу він платив штраф в 5000 доларів. Така поведінка спортсмена підняла популярність Nike до неймовірного рівня.

Майкл Джордан на фотосесії з кросівками Jordan Nike, 1985 рік. Джерело: The Sun
Майкл Джордан на фотосесії з кросівками Jordan Nike, 1985 рік. Джерело: The Sun

Проте навіть з мінімальними бюджетами можна заручитися підтримкою інфлюенсерів соцмереж. Багато лідерів думок з невеликими аудиторіями працюють навіть по бартеру. Так, інколи якість такої співпраці досить сумнівна, але навіть у такому випадку можна знайти класних амбасадорів, які з часом дійсно стануть щирими поціновувачами компанії.

Шукати кандидатів у доступних каналах

Коли бренд знає свою аудиторію та розуміє, скільки грошей може виділити на роботу з амбасадорами, можна братися за попередній пошук.

Найбільші бренди, які мають мільйонні бюджети, можуть напряму контактувати з зірками та медійними особами. Проте співпраця на рівні амбасадора значно складніша і дорожча, ніж просто участь у рекламній кампанії. Далеко не всі зірки на таке погоджуються, адже однією з умов контракту обов’язково є відмова від усіх інших брендів у цій ніші.

Локальні компанії часто користуються послугами блогерів Instagram, TikTok, X (колишня Twitter) та інших соцмереж. Послуги популярних лідерів думок також недешеві, проте вони забезпечують контакт з максимально широкою аудиторією глядачів. Але навіть блогери з аудиторіями від 5000 підписників можуть бути корисними.

Іноді компанії наймають в якості амбасадорів своїх же співробітників. Так, наприклад, у компанії Starbucks кожен співробітник може взяти участь у партнерській програмі просування бренду, за що отримує додаткові бонуси: знижки, підписку на Spotify, абонементи у спортзал, безплатну зернову каву щомісяця тощо. Компанія стверджує, що близько 23 000 працівників беруть участь у програмі амбасадорів, тому навіть їх невелика активність дає чудовий результат.

Один з прикладів публікації, які Starbucks заохочує робити співробітників для участі в програмі бренд-амбасадорів
Один з прикладів публікації, які Starbucks заохочує робити співробітників для участі в програмі бренд-амбасадорів

Інший приклад — запросити звичайних клієнтів стати амбасадорами. Так зробила компанія Xbox. Бренд-менеджери створили спеціальну гейміфіковану програму амбасадорів, де у кожного рівня співпраці є свої завдання. Наприклад, спілкуватися з новачками спільноти або брати участь в обговореннях Xbox у соцмережах. За це учасники отримують знижки на продукцію компанії, тематичні сувеніри, безплатні ігри та багато іншого.

Стати амбасадором Xbox може будь-який користувач — для заповнення заявки достатньо кількох хвилин.
Стати амбасадором Xbox може будь-який користувач — для заповнення заявки достатньо кількох хвилин.

Масовий пошук амбасадорів серед співробітників чи користувачів сервісу можна вести за допомогою Telegram-бота. Система SendPulse допоможе вам створити і запустити чат-бот за допомогою зручних та простих команд, налаштувати відповіді та автоматизувати процеси бренд-менеджменту. Створіть власний чат-бот вже зараз.

Також для пошуку амбасадора можна скористатися послугами медійних осіб, які відомі лише специфічній аудиторії. Наприклад, для просування бренду спортивного харчування чудово підійде бодибілдер, який досяг певного успіху в цьому виді спорту. Він може бути невідомим широкому загалу, але бути лідером думок саме серед спортсменів. Якщо ваш товар розрахований на вузьку аудиторію, то саме таке рішення буде оптимальним.

Проаналізувати кандидатів

Ось найважливіші фактори, на основі яких потрібно обирати майбутнього амбасадора:

  • Відповідність ніші. Модна діва, яка вчить своїх підписників секретам макіяжу, навряд чи зможе нативно представити бренд спортивного одягу. А от бренд по догляду за тілом впишеться в її контент ідеально.
  • Відповідність цільової аудиторії. Якщо у кандидата є медіакіт, в якому він зібрав детальні статистичні дані про свою аудиторію, — це ідеально. Якщо ні, менеджеру бренду прийдеться збирати цю інформацію самостійно. Чим точніше співпадіння аудиторій компанії та кандидата, тим вигіднішою буде співпраця.
  • Лояльність до бренду. Чудово, якщо кандидат вже знайомий з брендом та його продукцією. Ще краще, якщо він задоволений ними. Зазвичай, саме з таких кандидатів виходять найкращі амбасадори, тому розглядати їх потрібно в першу чергу. Але навіть щира зацікавленість може стати початком співпраці.
  • Репутація. Чорний піар може бути основою популярності, але амбасадора бренду — це погано. Скандальна особистість, яку асоціюють з брендом, може принести неабияку репутаційну шкоду компанії.
  • Вартість послуг. Домовленості можуть бути різними. Наприклад, інфлюенсери соцмереж часто працюють по бартеру або запитують відносно невеликі гонорари. Проте ми рекомендуємо не надто торгуватися з кандидатами — це погано впливає на лояльність амбасадора. Найкраще з самого початку відбирати кандидатів, які вписуються в бюджет.

Закріпити умови та домовленості

На цьому етапі варто обговорити методи презентації бренду, шляхи комунікації з цільовою аудиторією та особливості інтеграцій. З блогерами з невеликими аудиторіями зазвичай обговорюється фіксована кількість згадок бренду у публікаціях та відео. Також треба зазначити характер інтеграцій: звичайна згадка чи присутність бренду в контенті, пости чи відео з безпосередньою участю товарів бренду або навіть постійна присутність бренду в усіх активностях медіаперсони. Після цього вже можна підписувати контракт та аналізувати результати співпраці.

Як зробити співпрацю з амбасадором взаємовигідною

Ось декілька основних принципів роботи з амбасадором бренду, які зроблять співпрацю вигідною та простою для обох сторін:

  • Не варто занадто сильно формалізувати роботу з аудиторією. Вказати кількість згадувань чи характер контакту підписників з брендом — це ок, але потрібно залишати інфлюенсеру свободу обирати тип взаємодії та впливу на аудиторію. Лідери думок знають особливості своєї аудиторії, тому часто обирають нестандартні типи контакту, які при цьому чудово працюють.
  • Пам’ятайте, що амбасадор не продає товари, а просуває бренд. Він знайомить публіку з продуктами компанії та забезпечує перший позитивний контакт з брендом. Амбасадор не повинен навіть думати про продажі — для цього є інші спеціалісти.
  • Лояльність амбасадора бренду— це основа. Нативно просувати компанію може лише людина, яка позитивно ставиться до бренду та його товарів. В іншому випадку співпраця переходить у пряму рекламу, яку аудиторія інфлюенсера зазвичай сприймає значно гірше.
  • Робота з амбасадором — це довготривала співпраця. Якщо амбасадор добре виконує свої обов’язки та формує позитивний імідж компанії для своєї аудиторії, співпраця з ним зазвичай триває не менше ніж пів року, а іноді й довше. Бренду потрібно збільшувати точки контакту з аудиторією, щоб підвищувати впізнаваність та формувати сприйняття бренду. Це опосередковано впливає на продажі та полегшує конверсію потенційних клієнтів у реальних.

За останні десять років філософія реклами та просування товарів сильно змінилася. Все частіше бренди прагнуть налагодити стійкий контакт з цільовою аудиторією, адже 77% клієнтів купують товари лише тих компаній, за якими слідкують у соцмережах. І саме співпраця з амбасадорами стала інструментом, який допомагає створити позитивне сприйняття бренду без нав’язливої реклами.

А для класичного бренд-менеджменту створюйте лендінги разом з SendPulse. Використовуйте безплатний конструктор сайтів та покажіть свій бренд широкому загалу. Також посиліть контакт з аудиторією за допомогою чат-ботів для Telegram, Instagram, WhatsApp та Facebook.

Дата публікації:

6 Бер. 2024

Олександр Рись

Директор по розвитку SendPulse

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 0/5
Всього голосів: 0

Поділитися:

Facebook Twitter