Чат-боти

GPT-3 у чат-ботах: можливості для бізнесу та експертів у 2023 році

5 minutes

GPT-3 у чат-ботах: можливості для бізнесу та експертів у 2023 році

Останнім часом ведуться активні обговорення про штучний інтелект і, зокрема, GPT. Що це таке і який є потенціал використання нейромереж у програмуванні, аналітиці, маркетингу та для інших комерційних цілей — розбираємо в цій статті, а також розповідаємо про інтеграцію SendPulse з GPT-3, яка дає змогу ґрунтовно прокачати ваш чат-бот за допомогою ШІ.

Що таке GPT

GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) — потужна мовна модель третього покоління від американської лабораторії штучного інтелекту OpenAI. Ця нейромережа здатна генерувати текст, аналогічний написаному людиною, класифікувати інформацію, писати та аналізувати код, а також перекладати, розуміти та виконувати аналіз готових текстів. Світовий анонс GPT-3 відбувся 28 травня 2020 року.

Фактично це штучний аналог людського мозку, який за допомогою обробки та аналізу великих обсягів даних навчився сприймати та відтворювати природну мову, робити незалежні висновки та генерувати реакції.

Візуально нейронна мережа нагадує систему вузлів — нейронів, де кожен вузол за допомогою математичного рівняння описує певний параметр: колір, розмір, напрям.

Схема, що таке GPT
Схематичне зображення нейронної мережі допоможе зрозуміти, що таке GPT

ChatGPT та GPT-3: у чому різниця

Відразу зазначимо різницю між ChatGPT і GPT-3 — поняттями пов’язаними, але не тотожними, які іноді вживають у неправильному контексті.

ChatGPT — це чат-бот, розроблений OpenAI на базі покращеної версії GPT-3, GPT-3.5. Він здатний вести осмислений діалог, відповідати на запитання і уточнювати, може написати код або знайти помилки в чужому тощо. Під час роботи з ChatGPT потрібно пам’ятати, що наразі його знання обмежені 2021 роком, та й часом відповіді бувають некоректними.

Приклад опису для YouTube-ролика, згенерованого ChatGPT
Приклад опису для YouTube-ролика, згенерованого ChatGPT

Отже, ChatGPT — це готовий чат-бот, а GPT-3 — нейронна мережа, яку можна інтегрувати за допомогою API у власний проєкт, скажімо, у бот в Telegram або Instagram. Завдяки інтеграції можливості вашого чат-боту значно розширяться: він даватиме якісніші відповіді на питання, не розкриті в ланцюжках, зможе генерувати текст і код на запит підписника тощо.

Як користуватися GPT

Щоб розпочати роботу з нейромережею, потрібно зареєструватися на сайті OpenAI — для цього потрібна пошта та номер телефону. Список країн, територій та регіонів, користувачі яких мають доступ до API GPT-3, є в довідковій інформації платформи.

Щоб оптимізувати ШІ для виконання певних завдань, необхідно вибрати одну із чотирьох моделей нейронної мережі: Davinci, Babbage, Curie або Ada.

Davinci — «найрозумніша» й дорога модель. Вона може впоратися з будь-яким завданням, яке виконують інші моделі, і при всьому вимагає менше інструкцій. Davinci якнайкраще годиться для глибокого розуміння та узагальнення інформації, створення творчого контенту та розв’язання логічних проблем.

Curie — потужна та швидка модель. Вона розуміє тональність тексту, дає якісні відповіді питання і тому чудово підходить до створення чат-ботів.

Babbage добре справляється з простою класифікацією та ранжуванням документів у пошукових системах.

Ada — найшвидша та найдешевша модель, яка вирішує прості завдання: розбір текстів, нескладна класифікація, виправлення адрес, пошук ключових слів та деякі інші.

Докладніше про можливості різних моделей читайте в документації OpenAI. Також на сайті опубліковані докладні гайди з використання GPT під час роботи з текстом, зображеннями, кодом тощо.

Ціни залежать від вибору моделі та кількості токенів — фрагментів слів, які застосовуються для обробки природної мови. 100 токенів — це приблизно 75 англійських слів, але в разі використання кирилиці вийде більше — близько 500–700 на 75 українських слів. Щоб дізнатися, як буде токенізовано фрагмент тексту, скористайтесь офіційним токенайзером OpenAI.

Кожен користувач отримує на рахунок $5, які можна витратити протягом трьох місяців. Цієї суми вистачить на 250 тисяч токенів у разі вибору Davinci — найдорожчого варіанту. ChatGPT в базовій версії наразі доступний безкоштовно.

Чим GPT корисний бізнесу

Результати роботи нейронних мереж застосовуються в багатьох сферах: робототехніці, архітектурі, аналітиці, маркетингу, медицині, музиці тощо.

Завдяки API GPT-3 ви можете інтегруватися практично в будь-яку систему типу «введення тексту — виведення тексту»: онлайн-чат, месенджер, пошукова система, перекладач.

Потенціал GPT для бізнесу та експертів величезний:

  • відповіді на запитання;
  • пошук помилок та редактура текстів;
  • переклад;
  • генерація висновків для готових статей і навіть створення повноцінних текстів;
  • складання описів товарів для каталогів інтернет-магазинів;
  • пошук email та телефонних номерів за встановленими параметрами;
  • класифікація контенту за категоріями — як-от, спорт, культура, політика;
  • неймінг;
  • генерація зображень для публікацій;
  • аналіз та написання коду;
  • SEO-оптимізація та багато іншого.

Популярні інтеграції ШІ із чат-ботами: такі зв’язки дають змогу розширити поле відповідей боту, задати йому певну тональність, зробити автоматизований діалог більш «живим» та цікавим.

Діалог із ШІ
Діалог із ШІ

Ви можете перекласти всю рутинну роботу на чат-бот — консультування, видавання інформації про наявність товару та його параметри, приймання оплати тощо. Завдяки інтеграції із ШІ такий бот може стати повноцінним помічником.

Як підключити GPT до чат-боту SendPulse

Українська платформа для автоматизації маркетингу та продажу SendPulse першою інтегрувала можливості GPT-3 у свій власний сервіс створення чат-ботів. Тепер будь-хто може розробити бот на базі Telegram, Facebook Messenger, Instagram Direct, Viber чи WhatsApp, а потім покращити його взаємодію з користувачами за допомогою штучного інтелекту.

Інтеграція з GPT-3 у SendPulse доступна на платному тарифі. Чат-бот без використання ШІ ви можете зробити безкоштовно.

Крок 1. Створіть обліковий запис у OpenAI

Перейдіть на сторінку реєстрації на платформі. Введіть email та пароль або використовуйте обліковий запис Google або Microsoft. Вкажіть ім’я та назву організації, а потім номер телефону, на який надійде SMS з кодом.

Процес реєстрації на платформі OpenAI
Процес реєстрації на платформі OpenAI

Введіть код і увійдіть до облікового запису OpenAI.

Крок 2. Скопіюйте ключ API

Клацніть на аватар у правому верхньому кутку екрана та виберіть Manage account.

Перейдіть до управління обліковим записом
Перейдіть до управління обліковим записом

Виберіть вкладку API Keys і натисніть Create new secret Key. Скопіюйте та збережіть ключ — під час повторного входу ви не зможете це зробити.

Обов’язково збережіть секретний ключ
Обов’язково збережіть секретний ключ

Крок 3. Вставте ключ API в обліковому записі SendPulse

У розділі із чат-ботами виберіть потрібне, перейдіть у «Налаштування боту» та у вкладку «Інтеграції». Натисніть кнопку «Підключити» навпроти «OpenAI (GPT-3)».

Дотримуйтесь інструкцій
Дотримуйтесь інструкцій

Вставте API ключ у відповідний рядок.

Поле для введення секретного ключа
Поле для введення секретного ключа

Крок 4. Виберіть одну із чотирьох моделей

Вище ми описали їхні можливості. Перегляньте документацію та ознайомтеся з прикладами використання.

Крок 5. Напишіть інструкцію для боту

Додайте вказівки для ШІ у вільній формі, дотримуючись рекомендацій розробників. Надайте максимально точні дані, використовуйте приклади для пояснення завдання.

Крок 6. Додайте кількість токенів

Під час підрахунку токенів враховується кількість слів:

  • у полі «Інструкція для боту»;
  • в останніх повідомленнях із листування з ботом;
  • у поточному запиті, який користувач вводить;
  • у поточній відповіді боту.

Щоб мінімізувати витрати токенів, навчіть чат-бот із ШІ відповідати тільки на запитання на конкретну тему. Позначте цей момент у вітальному повідомленні боту.

Вкажіть максимальну кількість токенів у відповіді у відповідному полі: до 2048 для Davinci та до 1024 для інших моделей.

Вкажіть допустиму кількість токенів
Вкажіть допустиму кількість токенів

Збережіть та переходьте до тестування боту. Докладніше про інтеграцію GPT-3 з SendPulse читайте в нашій базі знань.

Висновок

Нейромережі стрімко розвиваються та відкривають нові перспективи для бізнесу. Цей процес важко ігнорувати — якщо ви не плануєте використовувати ШІ, то ризикуєте програти більш просунутим конкурентам.

Щоб протестувати можливості GPT-3 у вашій ніші, підключіть інтеграцію із чат-ботами SendPulse. Для автоматизації лідогенерації та продажів також стануть у пригоді попап-форми, сервіси email, SMS, Viber розсилок, безплатна CRM та конструктор сайтів.

Дата публікації:

7 Бер. 2023

Анастасія Цапліна

Копірайтер із досвідом роботи маркетологом. Вивчаю нове у маркетингу, ділюся інформацією.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 5/5
Всього голосів: 3
Поділитися:
Twitter