Маркетинг та продажі

Заробіток у Телеграм: 5 чесних та надійних способів у 2024 році

8 minutes

Заробіток у Телеграм: 5 чесних та надійних способів у 2024 році

Як почати заробіток у Телеграмі без вкладень в Україні, які способи вважаються безпечними, і як діяти новачкам, — у цій статті відповімо на найпоширеніші питання.

Чи можна заробити в Телеграмі

Telegram, один із провідних месенджерів у світі, демонструє вражаюче зростання користувальницької активності. За даними сервісу Demandsage, на початок 2024 року аудиторія Telegram складає 800 мільйонів активних користувачів на місяць. Прогнозується, що до кінця 2024 року вона сягне 1 мільярда.

З кожним роком користувачів телеграмів стає все більше. Джерело
З кожним роком користувачів телеграмів стає все більше. Джерело

Вік понад 31 % користувачів — від 25 до 34 років, а молоді люди від 18 до 24 років становлять 22 % від загальної аудиторії. 58,6 % користувачів — чоловіки, 41,4 % — жінки. Найбільше користувачів месенджера мешкає в Індії. В Україні додаток завантажило 10,76 млн осіб.

ТОП-10 країн із найбільшою кількістю користувачів Telegram. Джерело
ТОП-10 країн із найбільшою кількістю користувачів Telegram. Джерело

Основні категорії каналів Telegram: новини, розваги, політика та освіта. Понад 82 % каналів пов’язані з новинами, тоді як розважальні становлять 59 %. Також є попит на контент на освітні та науково-популярні теми: новітнім технологіям, гаджетам тощо.

Крім великої аудиторії месенджер має й інші переваги для бізнесу:

  • Різні способи просування, включно зі створенням каналів та налаштуванням ботів. Канали використовують для публікації контенту, акцій, новин. Боти вивільняють час від рутини та мінімізують кількість помилок у процесі комунікації та обслуговування клієнтів.
  • Високі стандарти безпеки та конфіденційності. Можливості end-to-end шифрування роблять месенджер привабливим вибором для бізнесу.
  • Численні можливості для комунікації з клієнтами, включно з груповими чатами, індивідуальними повідомлення, голосовими та відеодзвінками.
  • Наявність API та можливостей інтеграції дає змогу бізнесам створювати власні сервіси, інтегрувати Telegram у CRM та інші програми.

Рекомендуємо почитати:

Варіанти заробітку в Телеграмі

Умовно варіанти заробітку в месенджері ділять на білі, сірі та чорні, тобто легальні, напівлегальні та нелегальні. Ми не рекомендуємо порушувати законодавство, тому розглянемо виключно легальні способи.

Розроблення ботів на замовлення

Можна заробляти на створенні чат-ботів у Telegram. Боти — це автоматизовані програми, можуть:

  • розсилати новини та повідомлення;
  • відповідати на ЧаПи й у такий спосіб вивільняють час у менеджерів та операторів технічної підтримки;
  • допомагати клієнту оформити замовлення, приймати оплату та інформувати про статус замовлення;
  • пропонувати розважальні активності: квізи, конкурси, розіграші, ігри.
Бот Telegram для створення стікерів
Бот Telegram для створення стікерів

Боти можуть одночасно взаємодіяти з великою кількістю користувачів, вони доступні 24/7, забезпечують миттєву реакцію та просту взаємодію. Віртуальні помічники автоматизують рутинні завдання, економлять час та кошти власників каналів і разом з тим сприяють покращенню сервісу та підвищенню залучення підписників.

Стабільний заробіток у Телеграмі бот може принести, якщо ви створите дійсно цікаве рішення, яке закриває потреби цільової аудиторії. Серед потенційних клієнтів — магазини та агенції, медіа та видавництва, освітні проєкти, блогери, фінансові установи тощо.

Працюючи з такою аудиторією, ви дістаєте додаткові можливості заробітку, навіть якщо ви не програміст і у вас немає навичок роботи в Python і розуміння Bot API. Розробник інструментів для маркетологів SendPulse, в арсеналі якого є і конструктор чат-ботів у Телеграм, у своїй Академії пропонує пройти безплатні курси зі створення віртуальних помічників:

Після закінчення кожної із програм студент дістає іменний сертифікат, і не лише навчається створювати чат-боти, а й може стати учасником партнерської програми та потрапити до каталогу партнерів, а в перспективі стати преміумпартнером і тоді мати винагороду за розроблення чат-ботів не лише від клієнтів, а й до 50 % комісії від SendPulse.

Партнерська програма SendPulse
Партнерська програма SendPulse

Заробіток у Телеграм на власному боті

Як ви вже знаєте, розроблення ботів не завжди потребує навичок програмування: платформа SendPulse дає змогу створювати боти без технічних навичок. Конструктор ботів — це простий та зручний інтерфейс drag-and-drop, із шаблонами, API, безоплатним тарифом до 500 підписників та 10 тис. повідомлень на місяць.

Конструктор роботів SendPulse: налаштування алгоритму
Конструктор роботів SendPulse: налаштування алгоритму

Але бот не може залучати підписників самостійно. Можливість монетизації залежить від мети програми, функціональності, актуальності контенту чи послуги, яку надає алгоритм. Ось кілька варіантів заробітку:

  • Надавати ексклюзивні послуги чи доступ до цінного контенту на умовах щомісячної передплати. Надання доступу до унікальних функцій, інформації або контенту: закритих чатів з експертами, ексклюзивних навчальних матеріалів, прогнозів ринку, аналітики.
  • Продавати рекламні місця в боті. Платне розміщення рекламних оголошень: банерів, текстових повідомлень чи посилань. Годиться для ботів із великою аудиторією.
Адміністратор бота може платно рекламувати інші боти
Адміністратор бота може платно рекламувати інші боти
  • Продавати товари та послуги партнерських компаній й отримувати комісії за угоди. Підходить для проєктів, що тематично пов’язані з рекламованими продуктами або послугами. Скажімо, бот, призначений для інформування про курси валют, може продавати доступ до рекомендацій аналітика ринку.

Продаж товарів через бот

Боти у Телеграмі можна використовувати як автоматизований інтернет-магазин: допомагати в управлінні запасами, обробляти замовлення та взаємодіяти з клієнтами. Так можна налаштувати продаж, не створюючи дорогий сайт. Як варіант, можна забезпечувати промо та комунікацію в соціальній мережі та рекомендувати користувачам бот для вибору та оформлення покупок.

Сторінка компанії в Instagram з посиланням на магазин в Telegram
Сторінка компанії в Instagram з посиланням на магазин в Telegram

Що можна продавати: електронні книги, курси, музику та відео, ігри, а також електроніку, косметику, одяг, товари для дому, аксесуари. Також боти годяться для продажу консультацій, навчання та інших послуг. Популярні категорії продуктів: китайські товари, цифрове обладнання та навіть споживчі кредити.

Чат-бот сервісу доставки води
Чат-бот сервісу доставки води

Конструктор ботів для Telegram від SendPulse дає змогу створити повноцінний алгоритм організації продажу: від пропозиції товарного асортименту до рекламних розсилок і відповіді на типові питання, і навіть повноцінного оброблення замовлень. У боті можна приймати платежі, а також синхронізувати дані з касовою системою.

Свій канал у Телеграм

Розвиток власного каналу — тривалий процес. Крім часу, потрібні інвестиції в контент — особливо якщо ви плануєте наймати авторів — і розкрутку. Два основних напрями заробітку на каналі в Telegram:

  1. Реклама. Можна продавати рекламні місця в каналі, а також залишати посилання зі згадками про бренд або продукт. Для заробітку в Telegram вдаються до послугам партнерських платформ або шукають рекламодавців самостійно.Докладніше про рекламу в Телеграмі ми розповідали в окремій статті.
  2. Продаж ексклюзивного контенту. Щоб зробити канал із платним контентом, потрібно створити експертну спільноту, ділитися цінною інформацією та зміцнювати довіру. Тобто спочатку канал має стати вашим портфоліо — або потрібно мати таке портфоліо на іншій платформі й перенести його в Телеграм. Після цього можна пропонувати цільовій аудиторії платну підписку на ексклюзивні публікації: огляди, курси, аналітику тощо.

Статистика вище показує, що найбільше аудиторію цікавлять новини та розваги. Водночас цей ринок насичений, і на ньому вже є лідери. Щоб новий канал помітили, доведеться створити щось незвичайне, свіже, унікальне або вузькоспеціалізоване.

Новинний канал-мільйонник
Новинний канал-мільйонник

Послуги для власників Telegram каналів

Порівняно простий заробіток у Телеграмі в Україні без вкладень — для маркетологів, копірайтерів, фахівців із просування, аналітиків. Вони можуть:

  • створювати цікавий та релевантний контент для каналу, публікувати пости;
  • залучати нових підписників у каналах та соцмережах;
  • розробляти стратегії монетизації через рекламу, спонсорські публікації, продаж власних продуктів чи послуг;
  • аналізувати статистику каналу, виявляти тренди, оцінювати ефективність контенту та рекламних кампаній для оптимізації стратегії розвитку;
  • взаємодіяти з підписниками, відповідати на коментарі, модерувати їх та забезпечувати позитивну атмосферу в спільноті.

Щоб успішно заробляти на обслуговуванні Телеграм каналів, важливо мати хороше розуміння аудиторії та контенту, а також навички управління та просування.

Заробіток у Телеграм: вимоги до контент-менеджера
Заробіток у Телеграм: вимоги до контент-менеджера

Скільки можна заробити в Телеграм

За інформацією українського медіаінвестора Богдана Тимощука, найвищі заробітки — у каналів-мільйонників. Але й кілька сотень — і навіть десятків — тисяч людей також можуть давати високий прибуток. Він навів приклад власного закритого каналу з продажу авто «Автобазарич» з аудиторією в 188 тис. підписників. На його створення та розкрутку витратили $26 тис., а за два місяці вийшли на окупність.

Основне джерело доходу в таких каналах дає платна реклама. Ціна розміщення варіюється залежно від сфери бізнесу, варіанта публікації та інших чинників. Наприклад, за даними посередника, розміщення в каналі «Труха Харків» на 368,74 тис. підписників коштує в середньому $344.

Ціни на розроблення чат-ботів залежать від складності завдань та тривалості проєкту. Наприклад, за розроблення бота, який має відстежувати конверсію, замовник на фриланс-біржі пропонує $130. Тим часом розцінки в спеціалізованих компаніях починаються від $1000.

Розцінки на розроблення бота в Telegram у спеціалізованій компанії. Джерело
Розцінки на розроблення бота в Telegram у спеціалізованій компанії. Джерело

Для фахівців, які хочуть заробляти на обслуговуванні каналів, ставки також варіюються. Наприклад, за написання 12 постів на місяць об’ємом 1500–2300 символів одна з компаній пропонує від $500 до $1000, залежно від портфоліо та досвіду автора. Водночас інший роботодавець готовий платити лише $100 на місяць за ведення одного каналу.

Заробіток у Телеграм: основні ризики та складності

Будь-який бізнес пов’язаний із ризиками. Telegram — не виняток. Якщо ви заробляєте в месенджері, ви зіткнетеся з такими чинниками:

  • Загроза блокування. Від неї не застрахований ніхто: ні «пересічний» користувач, ні канал із мільйоном підписників. Тож концентрувати бізнес лише у Telegram — не варіант. Паралельно розвивайте й інші майданчики та заохочуйте підписку аудиторії на них.
  • Повільне зростання аудиторії. Розкрутка каналу в Телеграм — складне завдання. Швидкий результат можливий лише за величезних інвестицій. Інакше готуйтеся до тривалого процесу та вкладень без віддачі протягом кількох місяців.
  • Рутина. Ведення власного каналу чи створення бота — робота, у якій результат залежить від системності. Здебільшого завдання далекі від творчих: збирання реакцій, аналітика, планування. Вигоряння та апатія — типова реакція в таких умовах. Будьте готові до цього: зберіть команду однодумців, які підтримуватимуть вас і не забувайте про відпочинок.

Як убезпечити себе від обману в Телеграм

Заробіток у Телеграмі ризикований, оскільки тут багато шахраїв. Тож дотримуйтесь таких правил:

  • Не переходьте за підозрілими посиланнями, особливо від незнайомих користувачів. Ігноруйте будь-які URL, за перехід за якими обіцяють заробіток, безплатний ексклюзивний доступ до даних та інші «плюшки».
  • Перевіряйте репутацію роботодавця. Звертайте увагу на відгуки інших користувачів. Але фільтруйте і їх.
  • Ніколи не повідомляйте свої особисті дані: особливо реквізити банківських карток, паролі, домашню адресу, паспортну інформацію.
  • Будьте обережні з будь-якими «гарантіями швидкого прибутку». Зазвичай за ними ховаються шахрайські схеми.
  • Не інвестуйте в сумнівні проєкти. Будь-які способи заробітку, пов’язані з криптовалютою, продажем трафіку та іншими схемами, не належать до «білих», а отже, приховують багато ризиків.
Потенційно шахрайська публікація у Telegram
Потенційно шахрайська публікація у Telegram

Поради для початківців

Заробляти в Телеграмі можна у різний спосіб. Якщо ви вирішили монетизувати свої навички чи ідею, ось короткий чек-лист:

  1. Виберіть нішу. Обслуговування каналу або створення власного, розроблення чат-ботів, продажі — зупиніться на тому, що відповідає вашим навичкам або хоча б спонукає розібратися в цьому.
  2. Відмовтеся від напівлегальних та нелегальних способів заробітку. Навіть якщо ви дістанете дохід, наслідки можуть виявитися значно серйознішими: від блокування акаунту до кримінальної відповідальності.
  3. Дослідіть аудиторію. Ви маєте зрозуміти, хто ваші клієнти, чого вони хочуть, чим цікавляться та які ресурси відвідують, які тренди на них впливають. Це допоможе створювати релевантний контент та пропонувати актуальні продукти.
  4. Створіть поетапний план. Вам потрібно розробити стратегію та етапи її реалізації: напрям бізнесу, мету, варіанти розвитку і монетизації, способи просування, витрати.
  5. Будьте терплячі та послідовні. Як і будь-яка справа, заробіток у Телеграмі потребує часу та зусиль. Будьте готові, що результати можуть не прийти миттєво. Працюйте та вдосконалюйтесь і далі.

Хочете заробляти в інтернеті, але навичок вести бізнес у Телеграм немає? Почали працювати, але результати не вражають? Спробуйте традиційний спосіб: створіть сайт і продавайте через нього товари чи послуги.

Екосистема SendPulse допоможе налагодити бізнес-процеси. Створіть власний онлайн-майданчик у простому конструкторі, налаштуйте рекламні та транзакційні розсилки через email та SMS, оповіщення через Web Push. Інтегруйте чат-боти для Telegram, Facebook та інших месенджерів, щоб автоматизувати приймання замовлень, оплат та комунікації з користувачами. Збирайте дані та керуйте ними за допомогою зручної CRM. Налагоджені бізнес-процеси та вихід на окупність дадуть ресурси розширення власної справи, зокрема і через Telegram.

Дата публікації:

12 Бер. 2024

Сергій Носенко

Копірайтер. Люблю маркетинг і крипту. Знаходжу цікаве та ділюсь власним досвідом.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 0/5
Всього голосів: 0

Поділитися:

Facebook Twitter