Маркетинг та продажі

Монетизація в TikTok: способи, можливості та розцінки

8 minutes
Монетизація в TikTok: способи, можливості та розцінки

Чи можна заробити в популярній соціальній мережі? У цій статті розберемось, як працює монетизація Тік Ток, розглянемо способи, а також дізнаємось, які доходи дістають блогери в Україні та світі.

Чим цікавий TikTok

За даними платформи електронної комерції Oberlo, у 2024 році кількість користувачів TikTor перевищить 2 мільярди, і зросте на 6,7 % проти 2023 року. А через п’ять років платформою буде користуватись 2,5 мільярди людей. Наразі найбільше зареєстрованих — в Індонезії, США та Бразилії.

Рейтинг країн за кількістю користувачів TikTok. Джерело
Рейтинг країн за кількістю користувачів TikTok. Джерело

В Україні, за даними Forbes, аудиторія соцмережі становить 9,4 млн людей віком від 18 до 55 років. TikTok на шостому місці в рейтингу популярних платформ: причому за останні роки кількість завантажень стабільно росте.

Рейтинг соцмереж в Україні. Джерело
Рейтинг соцмереж в Україні. Джерело

TikTok — це передусім соціальна платформа, яка змінила спосіб споживання контенту. Це вона впровадила формат коротких відео, які миттєво захоплюють увагу аудиторії. Тут головний акцент робиться на створенні персоналізованої стрічки для кожного користувача. Завдяки цьому відео мають вірусний потенціал навіть у блогерів із невеликою кількістю підписників.

Крім того, у TikTok цікава брендам аудиторія: це переважно молоді, активні люди, які шукають нові враження та розваги. А ще платформа відкриває нові форми креативного самовираження. Вона приваблює тих, хто прагне створювати власні відео, експериментуючи з трендами та ефектами.

Ця комбінація унікального контенту, простоти використання та можливості швидкої популярності робить TikTok одним із найпривабливіших інструментів для заробітку.

Хто може розраховувати на монетизацію

Найпростіша монетизація Тік Ток — це створення популярного контенту та отримання виплат від самої платформи. Для цього треба підключитися до програми Creator Fund, яку створили якраз для підтримки авторів із великою аудиторію. Основні вимоги для учасників:

  • вік понад 18 років,
  • понад 10 тисяч підписників,
  • понад 100 тисяч переглядів за останній місяць.

Програма поки недоступна в Україні: вона працює для блогерів у США, Великобританії, Італії, Іспанії та Німеччини. Заробіток тут невисокий, адже заробити велику кількість переглядів у TikTok відносно нескладно. Тому, за інформацією платформи Affhub Media, за півмільйона переглядів соцмережа нараховує $15. Тому Creator Fund — це, швидше, підробіток, а не основне джерело доходу.

Втім українські творці коротких відео можуть заробляти інакше — через партнерські програми, спонсорство або рекламу в самих відео.

Хочете знати більше про сервіси монетизації TikTok? У нас є повний огляд сучасних можливостей заробітку на рекламі в цій соцмережі. Читайте та обирайте потрібний варіант.

Монетизація в Тік Ток: способи

Розкажемо, як працює Тік Ток монетизація в Україні та розглянемо основні способи заробітку. Щоб перетворити контент на джерело доходу, вам потрібно вибрати один або кілька способів.

Проводити прямі ефіри

Ця монетизація Тік Ток доступна блогерам, які мають понад тисячу підписників. У таких випадках в акаунті розблоковується опція стрімінгу. Як заробляти в прямому ефірі? Є два способи:

  1. Знайти рекламодавця і присвятити стрім його продукції або послугам: наприклад, транслювати огляд товару, розповідати про його переваги чи провести тестування. Вартість такої реклами залежить від кількості підписників та показників активності аудиторії.
  2. Продавати віртуальні подарунки під час ефіру. Глядачі можуть купувати монети TikTok за реальні гроші і використовувати їх для покупки стікерів. Ці стікери вони дарують блогеру під час трансляцій. Автор контенту дістає 80 % від вартості подарунків. Їх можна конвертувати в реальні гроші і вивести на картку. Заробіток залежить від кількості подарованих стікерів та активності аудиторії.

Щоб заробляти на прямих ефірах, треба давати слухачам корисну інформацію, відповідати на питання, ініціювати конкурси або вести прямі репортажі з подій. Ще один популярний формат — виконання завдань за подарунки.

Цей спосіб заробітку складний, адже потребує попереднього аналізу зацікавленості аудиторії. До того, треба вміти утримувати увагу глядачів та імпровізувати. Великий недолік — брак аналітичних даних. Рекламодавець не може відстежити, скільки покупців прийшло на сайт завдяки прямому ефіру.

Прямі ефіри підходять і для розвитку власного бізнесу. Наприклад, в Україні розповсюджений формат «ТікТок-магазинів»: коли власники бізнесу проводять трансляції та демонструють товари. Переважно це одяг або аксесуари.

Жива трансляція для реклами одягу
Жива трансляція для реклами одягу

Брати участь у челенджах

Челенджі — це візитівка TikTok, тому випробувань тут багато. Їх пропонують популярні блогери та бренди, до них доєднуються тисячі користувачів. Чи можлива монетизація Тік Ток у цій ніші? Так, але доведеться придумати щось цікаве й небанальне. До того ж цей спосіб підходить для блогерів із великою активною аудиторією: від 10 тисяч підписників.

Зазвичай мета комерційного челенджу — привернути увагу до продукту, популяризувати бренд. Саме тому в рекламному кабінеті TikTok Ads Manager доступна опція офіційного хетшег-челенджу. Рекламодавці власноруч вибирають цікавих блогерів та звертаються до них із пропозицією записати ролик із певним хештегом. Якщо блогер погоджується, йому треба створити контент, який підхопить аудиторія і почне знімати власні відео з таким же хештегом.

Наприклад, співачка та блогерка Анна Трінчер із трьома мільйонами підписників у TikTok проводила хештег-челендж для мережі мультимаркетів. Для цього вона створила особливий трек та запропонувала спільноті зняти власні відео під нього.

Хештег-челенж у TikTok

Рекламувати реферальну програму

Ця монетизація Тік Ток підійде вузькотематичним каналам. Також це варіант заробітку для наноблогерів з активною аудиторією. Треба знайти цікаву для себе партнерську програму від бренду, виробника, інтернет-магазину тощо, отримати партнерське посилання і створювати контент для залучення підписників. Зазвичай модель монетизації проста: блогер дістає комісійні за конкретні дії його підписників: реєстрації, замовлення тощо.

На відміну від реклами, коли блогер дістає кошти за відповідний контент, у цьому випадку оплата надходить за кожного залученого за допомогою тіктокера клієнта. Але перед участю в реферальній програмі уважно вивчайте правила та умови.

Ви можете знайти такі програми на сайтах популярних інтернет-магазинів та компаній. Також спробуйте використати пошукові запити в Google на кшталт «партнерські програми для TikTok».

Один із найпопулярніших варіантів — просування реферальних посилань на платформу Aliexpress. Деякі блогери навіть створюють окремі облікові записи, присвячені оглядам популярних товарів.

Просування реферального посилання через TikTok

Стати амбасадором бренду

Цей спосіб заробітку підходить популярним блогерам із великою аудиторією. Бренди зацікавлені в співпраці з авторами контенту, у яких є кілька десятків, сотень чи навіть мільйонів підписників.

Посол бренду зазвичай співпрацює з компанією впродовж певного часу: кілька місяців чи років. Сторони підписують договір, на основі якого блогер зобов’язується використовувати товари бренду в прямих ефірах, у роликах, а також створювати спеціальні хештеги, проводити акції чи брати участь в активностях рекламодавця, організувати челенжі тощо.

Зазвичай амбасадори не рекламують продукцію бренду напряму: вони привертають до неї увагу, сприяють зростанню лояльності покупців. За таку роботу платять грошима, продукцією або ексклюзивними можливостями: наприклад, раннім доступом до новинок.

Так, українська блогерка зі 115 тисячами підписників зняла відео у форматі лайфстайл «Мій тиждень» і показала, як використовує в усіх аспектах свого життя сучасний ноутбук від відомого бренду. Допис вона доповнила фірмовими хештегами. До речі, це не єдиний виробник електроніки, з яким вона співпрацює.

Контент від амбасадора бренду

Продавати власну продукцію та послуги

Помилково думати, що TikTok підходить лише для розваг, і через нього неможливо просувати експертні послуги або традиційні товари. Насправді монетизація Тік Ток через продажі послуг та продукції — популярний напрям, і в ньому працює багато юристів, психологів, медиків, виробників та інших професіоналів.

Як це працює? Основний формат для цієї ніші — експертні поради або професійний огляд ринку чи актуальних змін. За таким принципом, зокрема, працює українська юридична компанія. На її каналі — інформація про нове законодавство, цікаві новини та поради для захисту прав.

Профіль юридичної компанії в TikTok
Профіль юридичної компанії в TikTok

Звісно, у цьому випадку немає прямого заробітку: профіль у соцмережі залучає трафік, який потім може підвищити конверсію. Саме тому важливо правильно оформити акаунт: додати до нього посилання на сайт та інші соціальні мережі. Тут допоможе конструктор мультипосилань SendPulse. Усього за кілька хвилин ви можете створити та оформити сторінку й розмістити на ній скільки завгодно URL на ваші ресурси та профілі.

Налаштування посилань в SendPulse
Налаштування посилань в SendPulse

Просування власник товарів та послуг в TikTok — це насамперед залучення майбутніх клієнтів та формування довіри до бренду. Тому показуйте залаштунки, демонструйте переваги, відповідайте на питання і проявляйте максимальну лояльність.

Монетизація ТікТок: скільки платять

Цю тему неодноразово досліджували. Розберемось, чи прибуткова монетизація Тік Ток, скільки платять авторам контенту за різні формати та види контенту за допомогою досліджень: від видань AIN і LIGA.net та рекламної платформи OMG Agency.

  • Віртуальні подарунки за прямі трансляції — популярний спосіб заробітку. Так, ASMR-креаторка Люсі Девіс заробляє від $20 до $300 за один ефір, а австралієць Джейкі Боем отримав $34 000 за місяць від стрімів, під час яких він… спав.
  • Фінансовий блогер Престон Сео, який має понад 2,4 мільйона підписників, дістав $1 664 за кілька місяців участі у Creator Fund.
  • Завдяки TikTok Pulse творці можуть дістати частку від рекламних доходів, проте початкові виплати розчарували багатьох інфлюенсерів: у період тестування програми вони отримували менше $17.
  • Творці елементів доповненої реальності можуть заробляти через TikTok Effect Creator Rewards, що пропонує виплати від $700 до $14 000 за створення ефектів. Умова: ці ефекти мають використати користувачі в 500 тис. відео.
  • Найбільший дохід зазвичай приносить спонсорство. Наприклад, Алекс Охеда, який має близько 8 млн підписників, отримує до $20 000 за одне спонсороване відео, тоді як менш відомі тіктокери можуть заробляти від $350 до $2 000 за спонсорований контент, залежно від кількості підписників і типу контенту.
  • Українські блогери можуть заробляти на створенні контенту через рекламні інтеграції, співпрацю з брендами та контрактні угоди, оскільки монетизація на TikTok в Україні поки не працює. Так, Катерина Мигович (@kate.myhovych) заробляє від 4000 грн за рекламне відео й має контрактні угоди з брендом Metro, за які дістає вищі суми. Аля Гринь (@alya_gryn) також заробляє на рекламі: одне відео коштує 3500 грн, і додатково вона має постійні контракти з ритейлерами та виробниками.

Також читайте:

Як вивести гроші з ТікТок в Україні

Гроші, отримані за участь у внутрішніх програмах монетизації TikTok, накопичуються на акаунті блогера. Є шість способів вивести їх. Переважно це сторонні фінансові сервіси. Українським блогерам для цього треба використовувати міжнародну платіжну систему PayPal. Мінімальна сума для виводу становить $10.

Усі прибутки інфлюенсера фіксуються в розділі «Баланс» в акаунті. Якщо тіктокер бере участь у різних програмах монетизації, кошти також будуть диференційовані за відповідними розділами.

Позаяк кількість програм в Україні обмежена, блогери переважно виводять кошти від отриманих під час прямих ефірів подарунків. Для цього треба:

  1. Перейти до застосунку TikTok.
  2. Натиснути на знак профілю в правому кутку знизу.
  3. Натиснути на три риски зверху і знайти розділ «Параметри й конфіденційність.
  4. Вибрати пункт «Баланс». Тут зафіксовані всі прибутки блогера, а також є інструменти для купівлі Монет.
  5. Натиснути «Дохід від подарунків», далі «Вивести» й потім «Вивести всі кошти».
  6. Вибрати PayPal для виведення і вказати необхідні реквізити.

Процес виведення грошей з TikTok довгий: доведеться чекати до 15 календарних днів. У платформі це пояснюють турботою про безпеку. Якщо кошти не прийшли через півмісяця, треба звертатися до підтримки.

Висновки: що треба знати про монетизацію TikTok в Україні

TikTok — це не тільки платформа для розваг, але й ефективний інструмент для заробітку з аудиторією понад 9 млн користувачів в Україні. Попри те, що більшість офіційних інструментів внутрішньої монетизації в нашій країні недоступна, блогери можуть заробляти кількома способами:

  • вести комерційні прямі ефіри,
  • ініціювати челенджі та спонсорські хештег-активності,
  • брати участь у реферальних програмах,
  • бути послами брендів,
  • просувати власні продукти та послуги.

Українські блоги зазвичай заробляють менше за іноземних колег, проте все залежить від кількості та активності підписників і якості контенту. Загалом уже зараз платформу можна назвати повноцінним інструментом для монетизації: особливо якщо тіктокер створює цікавий контент і залучає велику аудиторію.

Маєте власний бізнес? Просувати його у TikTok — чудова ідея, проте ще краще зосередитися на мультиканальному маркетингу. Платформа SendPulse забезпечить усі необхідні інструменти для цього. Налаштовуйте email-розсилки, створюйте лендинги та комерційні сайти, курси та інші освітні ініціативи, налаштовуйте комунікації через чат-боти та централізовано адмініструйте дані клієнтів через CRM. Забезпечте можливості для зростання вашого бізнесу!

Дата публікації:

28 Вересня 2024
Сергій Носенко

Копірайтер. Люблю маркетинг і крипту. Знаходжу цікаве та ділюсь власним досвідом.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 5/5
Всього голосів: 1

Поділитися:

Facebook Twitter