Маркетинг та продажі

Хто такий інфлюенсер і як зробити його корисним для свого бізнесу

10 minutes
Оновлено 8 Серпня 2024
Хто такий інфлюенсер і як зробити його корисним для свого бізнесу

Розбираємось, хто такий інфлюенсер, чим він займається, як класифікувати інфлюенсерів та взаємодіяти з ними для просування бізнесу.

Хто такий інфлюенсер

Інфлюенсер — це відома людина, яка може впливати на рішення та думки інших. Це може бути зірка, фанати якої хочуть схоже одягатися і вести такий самий спосіб життя, або експерт у якійсь сфері, думки якого прислухаються в тематичних питаннях.

Кожен інфлюенсер має свою аудиторію, яка йому довіряє, і це робить його привабливим для рекламної співпраці. Коли бренд звертається до людей через людину, яка викликає довіру, це набагато ефективніше, ніж пряма реклама на холодну аудиторію.

Що роблять інфлюенсери

Інфлюенсер — це людина, здатна суттєво впливати на поведінку своєї аудиторії. Щоб досягти цього, вона:

  • Створює контент: текстові публікації, фото, відео, подкасти та інші формати, що цікаві підписникам.
  • Взаємодіє з аудиторією. Відповідає на коментарі та особисті повідомлення, зміцнює зв’язок із підписниками та збільшує їхню залученість.
  • Створює та підтримує особистий бренд. Розробляє унікальний стиль контенту або власний імідж підвищення впізнаваності.
  • Аналізує результати та адаптує стратегію. Вивчає, який контент краще працює, і що робити для підтримки популярності.
  • Вчиться та розвивається. Щоб залишатися затребуваним, інфлюенсеру потрібно стежити за трендами та пропонувати аудиторії щось нове та актуальне.

Чому інфлюенсери мають такий вплив

Що роблять інфлюенсери, щоб люди активно стежили за ними та прислухалися до їхньої думки? Вони створюють емоційний зв’язок, який породжує відчуття довіри та близькості. У результаті інфлюенсери сприймаються як щирі та достовірні джерела інформації.

Деякі інфлюенсери позиціонують себе як експерти у певній темі, тому цільова аудиторія високо цінує їхню думку. Інші наголошують на особистих історіях, переживаннях та емоціях. А естетичний контент лише посилює увагу підписників та допомагає утримувати їх.

Як стають інфлюенсером

Буває, що популярні публічні люди стають інфлюенсерами автоматично. Але здебільшого авторитет серед прихильників — результат правильної стратегії та комплексу цілеспрямованих дій. Практично кожен інфлюенсер робить такі кроки для нарощування аудиторії:

  1. Визначає нішу. Вибирає тематичний напрям, у якому має експертні знання або можливість розповідати багато цікавого.
  2. Вивчає аудиторію. Аналізує, хто його читачі, глядачі чи слухачі, які у них інтереси та потреби.
  3. Створює якісний контент: інформативні, унікальні, цікаві, актуальні та візуально привабливі матеріали.
  4. Зберігає послідовність. Не робить серйозних змін у тематиці та вибраному стилі, публікує новий контент регулярно.
  5. Працює над особистим брендом. Створює унікальний стиль, який вирізняє його від інших блогерів.
  6. Монетизує вплив. Співпрацює з брендами, бере участь у рекламних кампаніях, продає власний мерч чи проводить авторські курси.

Пропонувати аудиторії освітні програми інфлюенсерам допомагає платформа для курсів SendPulse. Це комплексний інструмент для організації та керування проєктами будь-якого масштабу, залучення студентів, аналітики. Вона суттєво економить час та допомагає досягти високої ефективності.

Платформа для створення курсів SendPulse
Платформа для створення курсів SendPulse

Типи інфлюенсерів за діяльністю

Інфлюенсерів можна розділити за соцмережами, в яких вони найчастіше публікуються, форматами контенту та їх діяльністю. З соцмережами та форматами все досить просто: є Instagram- та Facebook-інфлюенсери, ютубери, тіктокери, подкастери, ігрові стримери. Але мені більше подобається класифікація діяльності, яку запропонував журнал Forbes: зірки, журналісти, експерти, особисті бренди, аналітики та посередники. Розберемося, хто є хто.

Зірка

Зірки у традиційному розумінні — актори, моделі, футболісти, художники. Зазвичай це інфлюенсери з найбільшою аудиторією. Популярність зірок у соцмережах забезпечує не контент, а їх загальна відомість. Наприклад, коли сер Девід Аттенборо, один із найвідоміших натуралістів світу, завів Instagram аккаунт, перший мільйон підписників з’явився за 4 години 44 хвилини. Подібна ситуація трапилася з актрисою Дженніфер Еністон — вона набрала мільйон фоловерів за 5 годин 16 хвилин.

Зірки можуть писати практично про все, на відміну, наприклад, від експертів галузі. Їм не потрібно регулярно видавати високоякісний контент, що залучає аудиторію. Поки зірка залишається відомою, вона буде інфлюенсером.

Журналіст

Журналіст — творець контенту. Він набирає популярності та довіри серед своєї аудиторії завдяки якісному, цікавому контенту про те, що відбувається у світі. Журналістами найчастіше стають люди, які причетні до ЗМІ. Тож їхня аудиторія набирається з читачів, глядачі та слухачів медіа, де вони працюють.

Наприклад, ведуча на телеканалі «СТБ» Яна Брензей одночасно веде YouTube-канал «Палає». Інший приклад — заслужений журналіст України Дмитро Комаров та його авторська програма «Світ навиворіт», в якій він розповідає про колорит та особливості життя в різних країнах.

Експерт галузі

Традиційно експерти — інфлюенсери з маленькою, але залученою аудиторією. Експерт щільно асоціюється зі своєю професією, але рідко має зв’язок з одним виданням чи компанією. Як приклад експерта можна назвати копірайтера Дениса Каплунова — він випустив кілька книг про копірайтинг і має власне агентство.

Думка експерта цінується найвище у його тематиці. Втім, він може висловлюватися на інші теми, але в цьому випадку його думка не буде такою ґрунтовною. Наприклад, біохімік — авторитет, коли йдеться про хімічні процеси в організмі, автоексперт — коли про нову модель мотоцикла. Але їхні думки щодо сільського господарства будуть однаково нецінні.

Особистий бренд

Особистий бренд — це публічний образ, який може створити практично будь-яка людина. Зазвичай, особистий бренд важливий для власників компаній, які одночасно виступають як її обличчя та спікер. Хорошим прикладом є Євген Клопотенко — український шеф-кухар, ресторатор і телеведучий. Він є співзасновником кількох закладів в Україні, а також автором популярного кулінарного сайту.

Також власний бренд часто розвивають фахівці, для яких важливий імідж. Вони не набирають аудиторію цілеспрямовано: просто пишуть про свою роботу, спілкуються з колегами та публікуються у профільних виданнях.

Аналітик

Аналітик — інфлюенсер, який набирає ваги завдяки компанії: вона слугує джерелом інформації, впливу та досвіду. Це може бути керівник, ключовий співробітник або будь-який її довірений представник. Якщо аналітик не розвиває додатково власний вплив як експерта, свій особистий бренд, то зі втратою місця в компанії він зникне з громадського поля.

Аналітиків можна побачити у новинах із прогнозами з економіки. Наприклад: «експерт банку передбачив падіння цін на нерухомість». Інфлюенсер тут важливий саме як співробітник конкретної компанії, вона надає йому ваги.

Посередник, або конектор

Це людина-павутина — вона знає всіх, і всі знають її. Напевно, кожному з нас у Facebook траплялася людина, яка начебто й незнайома, але ділить з нами значний список спільних друзів із різних робочих сфер. Це і є посередник. Він встановлює цінні та плідні зв’язки з іншими людьми та об’єднує їх за потреби.

Інфлюенсер не обов’язково підпадає під один тип. Аналітик може розвивати власний бренд, журналіст — бути посередником, а зірка — експертом галузі.

SmartInsights виділяють ще чотири типи інфлюенсерів: авторитет, активіст, інсайдер та агітатор. На інфографіці нижче представлені схеми кожного типу за трьома критеріями: розмір аудиторії, рівень впливу та відповідність контексту ситуації.

Типи інфлюенсерів та схеми їхнього впливу на аудиторію. Джерело
Типи інфлюенсерів та схеми їхнього впливу на аудиторію. Джерело

Типи інфлюенсерів за кількістю підписників

Ще одна система ділить інфлюенсерів за розміром аудиторії:

  • Макро — понад мільйон підписників.
  • Міді — від 100 тисяч до мільйона.
  • Мікро — від 5 до 100 тисяч.
  • Нано — до 5 тисяч.

Категорії із найзалученішою аудиторією — мікро- та наноінфлюенсери. У них є можливість підтримувати близький контакт з підписниками. Міді- та макроінфлюенсери позбавлені такої можливості — аудиторія занадто велика і немає сенсу та можливості відповідати на всі коментарі та запитання.

Чим інфлюенсер може допомогти бізнесу

Робота з інфлюенсерами принесе бренду нових клієнтів та покращить відносини з існуючими. Через інфлюенс-маркетинг можна нарощувати впізнаваність бренду, і навіть просувати нові продукти.

Впізнаваність бренду та нові клієнти

Ми вже розібралися, що величезна перевага інфлюенсерів для компанії — їхня власна аудиторія. Замість того, щоб запускати рекламні кампанії на холодних клієнтів і ворожити з креативом, можна звернутися до відповідного інфлюенсера — він сам знає, як краще подати інформацію аудиторії. Якщо підгадати та поєднати рекламу у блогера з якоюсь вірусною активністю чи конкурсом, можна отримати пристойне охоплення за прийнятний бюджет.

Важливо! Інфлюенсер має відповідати образу та цінностям компанії. Не можна рекламувати пиво через блог про йогу, а блогер з алергією на хутро не підійде для реклами собачого корму.

Розкрутка нового продукту

Нові продукти розкручувати складно, особливо, якщо це щось незвичне. Холодні клієнти не будуть дивитись довгі ролики й не підуть вивчати лендинг, поки у них не сформована потреба в продукті. Участь інфлюенсера розв’язує цю проблему — його контент дивитимуться і читатимуть заради нього самого, а там вже й з’явиться інтерес до продукту.

Ось приклад розкручування нового планшета Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Компанія не лише розповіла про нього у своєму блозі, а й популяризувала гаджет через відомих інфлюенсерів.

Компанія Samsung просуває новий планшет з залученням блогерів
Компанія Samsung просуває новий планшет з залученням блогерів

Утримання та лояльність існуючих клієнтів

Важливе місце у воронці продажів займають постійні клієнти. Якщо ваш сервіс хороший, продукти та послуги якісні, а цінності збігаються з аудиторією — є шанс напрацювати пул не просто постійних, а лояльних клієнтів. Вони не підуть від вас через підвищення цін чи труднощі у компанії, бо прив’язані до бренду емоційно.

Робота з інфлюенсерами — інструмент формування лояльності. Люди читають улюблених блогерів, бачать у їхньому житті ваш продукт та позитивне ставлення до нього. Це допомагає створити їхню власну гарну думку про продукт.

Почитайте, про те, як розрахувати окупність вашої реклами. Ми детально розповіли про метрики, навели формули та приклади.

Робота з інфлюенсером: варіанти співробітництва

Розберемо основні варіанти співпраці з інфлюенсерами: від разових та коротких до «довічних».

Продакт-плейсмент

Найпростіший варіант співпраці з інфлюенсером — продакт-плейсмент, тобто показ продукту без особливої ​​згадки. Продакт-плейсмент давно й активно використовується в рекламі: згадайте скільки разів ви помічали у фільмах макбуки або Coca Cola. Це добре працює з онлайн-рецептами: достатньо використовувати для приготування продукт рекламодавця.

Блогер у рецепті згадує додатковий інгредієнт — продукт бренду
Блогер у рецепті згадує додатковий інгредієнт — продукт бренду

Постановна рекламна вставка

В інфлюенсера можна замовити цілий рекламний ролик. Буде краще, якщо він вигадає його сам, а ви лише простежите, щоб ролик відповідав бюджету та голосу бренду. Тоді реклама не вибиватиметься з решти контенту, і підписники сприймуть її нормально.

От автор Youtube-шоу «Загін кіноманів» Віталій Гордієнко у своїх відео робить невеликі промо-вставки. Наприклад, рекламує продукцію бренду «Наша ряба» в одному з епізодів.

Постановний рекламний ролик у подкасті «Загін кіноманів»
Постановний рекламний ролик у подкасті «Загін кіноманів»

Порада! Після реклами у блогера запустіть рекламну кампанію на його аудиторію, але вже від бренду. Підписники будуть підігріті та охочіше реагуватимуть на пряму рекламу.

Спецпроєкт

Спецпроєкт з інфлюенсерами — це масштабна кампанія, яка може об’єднати кількох блогерів та багато одиниць контенту. Спецпроєкти можна запускати до виходу на ринок нової компанії або продукту, особливої ​​дати або для реакції на яскраву подію.

Цікавий спецпроєкт до Дня матері вигадала команда видання «Комерсант український». Вона організувала інформаційно-мотивуючий захід під назвою «МамаБренду». На ньому виступили відомі підприємці, які ділилися своїм життєвим досвідом та порадами. Кожна з учасниць у своїх тематичних постах використала хештег #мамабренду.

Блогерський пост з хештегом #мамабренду як частина спецпроєкту для анонсування події
Блогерський пост з хештегом #мамабренду як частина спецпроєкту для анонсування події

Гостьовий блогінг

Запрошуйте інфлюенсерів до акаунту бренду. Можна випускати брендові відео за їх участю, вести прямі ефіри, робити текстові пости з фото. Так, автори запорізького мікромедіа «Як ти там?» ініціювали запис подкастів з відомими українськими медіаперсонами, запрошуючи їх як співведучих.

Приклад популяризації мікромедіа через співпрацю з інфлюенсерами
Приклад популяризації мікромедіа через співпрацю з інфлюенсерами

Огляд

Ще один формат роботи з інфлюенсером — огляд продукту. Таку схему часто практикують за бартер: компанія надсилає зразки, інфлюенсер їх оглядає. Бартерні огляди дуже популярні в б’юті-сфері: наприклад, великому бренду майже нічого не вартує розіслати кілька сотень тіней для вій, а охоплення з цього може вийти пристойне.

Приклад якраз із б’юті-сфери: інфлюенсерка оглядає нові туші для вій від відомого бренду. Відеоогляд із візуалізацією обох продуктів на реальному прикладі може приносити прямі продажі.

Б'юті-блогерка оглядає нові туші для вій
Б’юті-блогерка оглядає нові туші для вій

Порада! Якщо блогеру не сподобався продукт, не пропонуйте хабарів за позитивний огляд. Це може образити автора контенту, і огляд вийде безкоштовно, але повністю розгромний.

Амбасадор бренду

Амбасадор — це інфлюенсер, який регулярно та ненав’язливо показує участь бренду у своєму житті. Це постійний продакт-плейсмент та рекомендації бренду у доречних ситуаціях.

Амбасадор допомагає перевести рекламу у супернативний формат. Він транслює цінності компанії на свою аудиторію і постійно з’являється у її продукції. Приклад книжковий блогер Людмила (@milka_read) репрезентує книжкове видавництво «КСД». У своїх постах вона радить, що почитати, а також розповідає про новинки та плани видавництва на друк бестселерів української та закордонної літератури.

Амбасадор українського видавництва «КСД» ділиться новинками місяця
Амбасадор українського видавництва «КСД» ділиться новинками місяця

Не заплутайтеся у термінах! Серед шанувальників бренду ще виділяють євангелістів та адвокатів. Євангеліст — це задоволений клієнт, який за можливості добре відгукується про бренд. Адвокат — це дуже задоволений клієнт, який не просто ділиться хорошими відгуками, а ще й захищає бренд у публічних дискусіях. Євангелісти та адвокати працюють безкоштовно, з любові до компанії, її сервісу та продуктів.

Обличчя бренду

Іноді бренди наймають відомих людей, щоб вони представляли бренд у медійному полі. Скажімо, відома українська виконавиця Тіна Кароль у 2019 році стала обличчям «Укрзолота» Компанія запустила комплекс проєктів за її участю: класичні рекламні ролики, банери зі співачкою, пости у соцмережах.

Тіна Кароль як обличчя бренду «Укрзолото»
Тіна Кароль як обличчя бренду «Укрзолото»

Як почати співпрацювати з інфлюенсерами

Даємо вам короткий покроковий план, де ми згадали найголовніше:

  1. Визначити цільову аудиторію. Вона має збігатися у вас і в інфлюенсера, який вас рекламуватиме.
  2. Визначити потрібну категорію інфлюенсерів. Це залежатиме від цілей, рівня бізнесу та розміру бюджету. Наприклад, для невеликих компаній зі скромним бюджетом підійдуть мікро- та наноінфлюенсери.
  3. Знайти відповідних інфлюенсерів. Це можна робити самостійно в нішевих спільнотах, на профільних заходах, або пошукати на спеціальних платформах та біржах: наприклад, HungerBit.
  4. Відібрати найкращих та перевірити їх аудиторію та репутацію. Зв’язатися з ними та запропонувати варіанти співробітництва.

Також прочитайте:

Інфлюенсери: що варто запам’ятати

Інфлюенсер — це людина, яка має вплив на інших. Це може бути зірка шоубізнесу, журналіст, нішевий експерт — будь-яка людина, до якої прислухаються, на яку хочуть бути схожими.

Інфлюенсери є цінними для бізнесу, бо вже мають свою аудиторію. Завдяки цьому через інфлюенсера зручно розповідати про бренд, рекламувати продукти та послуги — реклама буде ефективнішою завдяки впливу персони.

Працювати з інфлюенсерами можуть і великі, і маленькі компанії: співпраця може коштувати дорого чи дешево залежно від розміру аудиторії блогера. Водночас часто в невеликих аудиторіях залучення та вплив вищі завдяки щільному контакту інфлюенсера з його підписниками.

Ціна також залежить від формату співробітництва: дешевше обійдеться продакт-плейсмент та будь-яка разова згадка. Найдорожчою буде серія постів, відеоогляд, спецпроєкт або контракт з інфлюенсером як амбасадором або обличчям бренду.

Працюйте з інфлюенсерами — перетворюйте їхню лояльну аудиторію на своїх покупців. А далі за справу візьметься SendPulse — наші комплексні та автоматизовані розсилки допоможуть підтримати довгі та взаємовигідні стосунки. Також налаштуйте чат-боти для соціальних мереж, оцініть зручний конструктор сайтів, CRM, сервіс для створення попап-форм та інші рішення для успішного маркетингу.

Дата публікації:

6 Серпня 2024
Ольга Борисенко

Розповідаю, як робити по-справжньому круті email розсилки. Допомагаю знайти баланс між турботою про клієнта та успішним продажем.

Sergey Nosenko

Копірайтер. Люблю маркетинг і крипту. Знаходжу цікаве та ділюсь власним досвідом.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 0/5
Всього голосів: 0

Поділитися:

Facebook Twitter