Онлайн-курси

Відеоконтент в онлайн-курсах: як підвищити залученість та зробити навчання цікавішим

8 minutes

Відеоконтент в онлайн-курсах: як підвищити залученість та зробити навчання цікавішим

Якщо ваші онлайн-курси більше схожі на корпоративні презентації PowerPoint, ніж на реальні уроки, варто переглянути формат навчання. Універсальна рекомендація для таких випадків — додайте відео до освітньої програми. Сьогодні для спілкування із цільовою аудиторією відеоролики використовують 9 з 10 компаній. Очевидно, такий тип контенту є «королем» серед інших, і ця тенденція надовго.

Можливо, ви замислювалися про це й раніше, але швидко зрозуміли, що завдання непросте. Із чого почати? Яке обладнання знадобиться? Чи не набридне учням цілу годину дивитися на балакучу голову? Не хвилюйтеся, ми маємо відповіді на ці та інші питання.

У статті докладно розберемо, як створювати відео для онлайн-курсів, та розглянемо найкращі практики та прийоми, які допоможуть підтримувати цікавість учнів. Ми покажемо інструменти та методи, як зробити уроки більш інформативними та захоплюючими.

Переваги відеоконтенту для онлайн-курсів

Згідно з дослідженням Wyzowl, 96 % людей віддають перевагу поясненням у відеоформаті. Середній коефіцієнт утримання відео становить 54 %, тобто більше половини глядачів дивляться відеоролики до кінця, що свідчить про переваги відеоконтенту.

Однак причин, щоб якнайшвидше додати відео у свої онлайн-курси, ще більше. Завдяки цьому ви:

  1. «Запакуєте» більше інформації в один урок. Виокремите важливі факти та покажете графіки на слайдах, а «балакуча голова» пояснюватиме їх. Такий прийом дасть змогу максимально наповнити кожен урок матеріалом.
  2. Підвищите залучення студентів. Зазвичай відеоконтент залучає сильніше, ніж текст або аудіо, і допомагає зберігати концентрацію та зацікавленість у навчанні. Крім того, формат відео дає можливість доступніше пояснювати складні ідеї та концепції.
  3. Зможете врахувати побажання та особливості сприйняття всіх студентів. Деяким людям важко навчатися лише з аудіо- або текстових матеріалів. Додавши відеоуроки, ви можете бути впевнені, що ніхто не відчує себе обділеним.
  4. Урізноманітните програму. Не потрібно відмовлятися від робочих листів та письмових завдань. Відео можуть стати гарним доповненням до наявних матеріалів, і зробить процес навчання цікавішим.
  5. Створите контент, яким зручно ділитися і який дає уявлення про ваш курс. Відеоматеріали можна використовувати в різний спосіб. Скажімо, ви можете розмістити кілька фрагментів у соцмережах або на сайті, щоб просувати свої інфопродукти та показувати потенційним учням, що на них чекає на уроках. Це допоможе заощадити час та — в довгостроковій перспективі — гроші. Короткі ролики можуть стати в пригоді і для платного просування.
  6. Вибудуєте особистий зв’язок з аудиторією. Важливо, щоб онлайн-учні регулярно бачили вас та мали уявлення про вашу особистість. Це підвищить їхню довіру до вас та вашої діяльності. У перспективі така аудиторія може перетворитися на лояльну спільноту, яке зацікавлене у всіх ваших продуктах.

Загалом відео є незамінним інструментом, який покращує будь-який курс, залучає студентів та робить навчання більш інтерактивним та персоналізованим.

Типи відеоконтенту для онлайн-курсів

Під час створення відео для онлайн-курсів є безліч варіантів. Необов’язково записувати довгі промови, особливо якщо ви знаєте, що цільовій аудиторії це не подобається.

Ви можете поєднувати різні формати з наведених нижче, щоб створити динамічний курс:

  • Лекції. Запишіть, як ви проводите теоретичний урок або презентацію з певної теми.
  • Скринкасти. Поділіться екраном свого пристрою, щоб показати, як працює конкретне програмне забезпечення, програма або інструмент.
  • Інтерв’ю. Запросіть експертів для обговорення теми.
  • Демонстрації. Покажіть учням, як виконати конкретне завдання чи використати певний інструмент.
  • Тематичні дослідження. Аналізуйте та розбирайте приклади з реального життя та допомагайте учням застосовувати знання на практиці.
  • Анімація на дошці. Використовуйте намальовану анімацію, щоб візуально пояснювати ідеї чи розповідати історії на віртуальній дошці.
  • Історії успіху. Запишіть розмови з колишніми студентами, які досягли своєї мети після навчання у вас.
  • Інтерактивні відео. Дають можливість взаємодіяти з вашим контентом і робити вибір, що впливає на результат.

Якщо ви додасте у свій курс різні форми відеоконтенту, то зможете зробити процес навчання цікавішим та підтримувати залучення студентів. Деякі типи відео для онлайн-курсів потрібно записувати заздалегідь, інші органічно впишуться у вебінар.

Радимо ознайомитись:

Як створювати професійні відео для онлайн-курсів

Ось покрокове керівництво, як підійти до створення відео для онлайн-курсу, якщо ви ніколи не робили цього раніше.

Виберіть формат та заплануйте контент

Почніть із вибору контенту для відео. Переконайтеся, що він доповнюється інформацією з робочих аркушів або інших матеріалів.

Якщо у вас уже є чітка навчальна програма, у відеороликах потрібно дотримуватися тієї ж логіки, тому стане в нагоді письмовий план. Щоб мати уявлення про те, як виглядатимуть ваші записи, можете швидко накидати розкадрування для кожного відео.

Приклад розкадрування для онлайн-курсу. Джерело
Приклад розкадрування для онлайн-курсу. Джерело

На цьому етапі вам потрібно зосередитися на двох речах:

  • мета кожного відео;
  • аудиторія, на яку ви знімаєте.

Якщо це контент для молодої аудиторії, яка віддає перевагу неформальній мові, записуйте короткі розмовні уроки та анімовані пояснення. Для більш зрілих та серйозних учнів можна підготувати лекції, інтерв’ю та тематичні дослідження. Обов’язково чергуйте формати — що менш монотонним буде ваш курс, то вищим буде відсоток завершення.

Знайдіть відповідне обладнання та місце для зйомок

Щоб створити професійне відео, необов’язково мати багато крутого обладнання. Досить якісної камери, навіть від смартфона, штатива, лампи та мікрофона. Мікрофон — єдине, у що дійсно потрібно вкластися, адже якість звуку має вирішальне значення. На маркетплейсах, як-от, Amazon, можна знайти чудові моделі за вигідними цінами.

Виберіть тихе місце, де вас нічого не відволікатиме. Переконайтеся, що освітлення достатньо, а фон чистий і не захаращений.

Приклад робочого місця для створення відеоконтенту в домашніх умовах
Приклад робочого місця для створення відеоконтенту в домашніх умовах

Після того, як ви організували вдома відповідну робочу зону для зйомок, постарайтеся зберегти її такою, щоб можна було записувати нові уроки та вебінари без необхідності все переставляти перед кожною зйомкою.

Придумайте впізнаваний візуальний стиль

Щоб справляти на аудиторію враження та зміцнювати особистий бренд, ваші відеокурси мусять мати впізнавані риси. Продумайте унікальний візуальний стиль, який відповідає вашій індивідуальності, стилю викладання та предмету навчання.

Фон із тематичними книгами або постерами, атмосферне освітлення, підібране зі смаком вбрання, фірмові переходи, елегантні шрифти — увага до деталей допоможе вам створити естетику для відеороликів онлайн-курсів і підтримувати її у всіх освітніх продуктах.

Наприклад, у всіх навчальних відео SendPulse є впізнаваний фон, одні й ті самі шрифти і спосіб подання матеріалу.

Створюйте сценарії для кожного відео

Тепер, коли ви маєте загальне уявлення про відеоконтент для онлайн-курсу, потрібно зосередитися на окремих записах. Сценарії допоможуть вам керувати зйомкою та робити кожен урок змістовним, логічним та візуально приємним.

Завжди корисно мати чітку структуру — навіть професійні оповідачі рідко імпровізують на камеру.

У таблиці приклад скрипту для освітнього відео HubSpot.

Аудіо Візуальний супровід
Привіт усім, це Торі. Ласкаво просимо до каналу! Отже, до діла. Скажімо, у вас є чудовий продукт, класна команда та крутий вебсайт.
  • Інтро;
  • Титульний слайд;
  • Анімовані попапи із зображенням продукту, команди, сайту;
  • Торі за столом.
Але трафік на цьому сайті набагато нижчий, ніж вам хотілося б. Або, можливо, відвідувачів достатньо, але ви вважаєте, що потенціал проєкту більший. Анімовані попапи ламаються на частини та падають униз зі звуковими ефектами.
На щастя для вас, сьогодні я розповім про п’ять кроків, які допоможуть вам збільшити трафік на сайт і діставати більше лідів З правого боку екрана відображається візуальне зображення «5 кроків».
Сайти — ваш головний інструмент для зберігання інформації та можливість привести свій бізнес туди, куди ви хочете. Перехід до Торі, що сидить за столом.

Вищесказане не означає, що все й завжди потрібно робити строго за сценарієм. Час від часу можна проводити вебінари в невимушеній манері та вести рубрику «Питання та відповіді», щоб учні взаємодіяли з вами наживо та ставили імпровізовані питання.

Використовуйте сторітелінг та розповідайте кумедні історії

Навіть імениті професори часто жартують зі своїми студентами та розповідають кумедні випадки із життя, щоб зробити лекції цікавішими та жвавішими. Варто взяти цей прийом на замітку.

Проте вигадувати дотепні історії на ходу може бути непросто. Щоб уникнути незручних пауз, підготуйтеся заздалегідь. Запишіть кілька незвичайних або надихаючих випадків із професійного чи особистого досвіду та додайте їх у лекції, щоб підтримувати емоційне залучення студентів.

Додайте дух суперництва

Як ми вже казали, щоб навчання не було монотонним і студенти не нудьгували, потрібно чергувати графіку, демонстрації навчальних матеріалів і відео з балакучими головами. Але ви можете піти ще далі та доповнити онлайн-курс вікторинами, тестами, опитуваннями, завданнями та іншими інтерактивними функціями. Усе це триматиме ваших учнів в тонусі й мотивуватиме їх приділяти більше уваги теоретичній частині.

Інтуїтивно зрозумілі інструменти для створення навчальних відео

Якщо ви запускаєте онлайн-курси, не обійтися без спеціального програмного забезпечення, яке допоможе відредагувати невдалі дублі, прибрати незручні паузи, слова-паразити, фоновий шум і так далі.

Але що, як ви не готові використовувати професійні інструменти на зразок Adobe Premiere або Final Cut Pro, на освоєння яких можуть піти місяці? Розкажемо, за допомогою яких трьох простих та недорогих відеоредакторів ви також зможете створювати захоплюючі переходи та додавати спецефекти до своїх відеокурсів.

Wondershare Filmora

Filmora — це програмне забезпечення для редагування відео, яке можна завантажити на пристрій. Підходить як для новачків, так і професіоналів. Тут є широкий набір функцій: від базових інструментів редагування — обрізка, поділ та об’єднання відео — до мікшування звуку, корекції кольору і спецефектів.

Інтерфейс Filmora
Інтерфейс Filmora

Також є бібліотека плагінів, ефектів, переходів, фільтрів та стандартних ресурсів для покращення ваших відео. Крім того, вона підтримує запис екрану та перетворення тексту на мову.

Filmora коштує $49,99 доларів на рік та пропонує 30-денну безкоштовну пробну версію.

Kapwing

Kapwing — це хмарний сервіс для редагування відео та зображень, який дає змогу створювати та редагувати контент для онлайн-курсів, соціальних мереж, презентацій тощо. Він пропонує низку функцій, таких як обрізка, додавання тексту, субтитрів, підписів, фільтрів та анімації. У розробленні також є спеціальна платформа Kapwing for Education.

Інтерфейс Kapwing
Інтерфейс Kapwing

З Kapwing можна безплатно редагувати короткі відеоролики. Щоб видалити водяний знак та відредагувати 4K відео, необхідно придбати преміумплан. Ціни починаються від $24 на місяць, а за річної оплати — $16.

CapCut

CapCut — це універсальна програма для редагування відео, розроблена ByteDance, засновниками TikTok. За допомогою CapCut ви можете обрізати, розділяти, об’єднувати, змінювати розмір та покращувати свої відео. Програма може автоматично генерувати якісні субтитри до уроків. Також вона підтримує перетворення тексту на мовлення та багаторівневе редагування, що дає змогу працювати з різними відеоелементами окремо.

Інтерфейс CapCut
Інтерфейс CapCut

CapCut можна скористатися безкоштовно. Додаткове місце в сховищі та преміальні функції коштуватимуть $9,99.

Створіть свій онлайн-курс за допомогою SendPulse

У SendPulse з’явився зручний конструктор для створення онлайн-курсів. Можна додавати текстові матеріали, аудіо- та відеозаписи, розділи з домашніми завданнями, методички та презентації. Це можуть бути платні та безоплатні курси, обмежені за часом та безстрокові. Є програми для Android та iOS.

Конструктор онлайн-курсів SendPulse
На платформі курсів онлайн-курсів SendPulse можна відстежувати прогрес учнів

Призначайте відповідальних за перевірку, проводьте тестування, видавайте сертифікати про успішне закінчення курсу. Спілкуйтеся з учнями через зручний канал зв’язку — email, месенджери, пуші, SMS, а також у коментарях під завданнями.

Під кожен інфопродукт автоматично генерується лендинг, який можна редагувати. Можна приймати оплати з посадкової сторінки або через чат-бот. Наразі розробники SendPulse працюють над створенням вебінарної кімнати.

Докладна інструкція для роботи із сервісом є в основі знань.

Висновок

Відеоматеріали роблять онлайн-курс цікавішим для студентів. Скористайтеся порадами нашої статті, щоб підготувати якісний інфопродукт.

Рекомендуємо спробувати нашу платформу для запуску онлайн-курсів — з нею ви витратите мінімум часу на налаштування. Можливо, вас також зацікавлять наші сервіси email, SMS та Viber розсилок, push повідомлення та розумні попапи, онлайн-чат для сайту, чат-боти для всіх популярних месенджерів, безплатна CRM, конструктор сайтів та мультипосилань.

Дата публікації:

28 Чер. 2023

Анастасія Цапліна

Копірайтер із досвідом роботи маркетологом. Вивчаю нове у маркетингу, ділюся інформацією.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 0/5
Всього голосів: 0

Поділитися:

Facebook Twitter