Маркетинг та продажі

Доручи це ШІ: як використовувати штучний інтелект для написання тексту

10 minutes
Доручи це ШІ: як використовувати штучний інтелект для написання тексту

А ви знали, що тепер можна генерувати тексти автоматично і за кілька секунд? Сьогодні штучний інтелект онлайн і безкоштовно створює дописи, статті та навіть наукові обгрунтування. Що це — кінець ери живих авторів чи зручне рішення, яке спрощує роботу? Розбираємось у цій статті: детально, обгрунтовано і з прикладами.

Чим корисний ШІ у створенні текстів

Штучний інтелект (ШІ) стає потужним інструментом для створення текстів, полегшуючи роботу авторів та редакторів. Він допомагає не тільки автоматизувати рутинні процеси, як-от перевірка граматики чи стилю, але й генерує ідеї, структури та навіть повноцінні тексти. Завдяки алгоритмам, ШІ здатен адаптуватися до різних стилів письма, аудиторій та тем, що робить його незамінним інструментом для маркетологів, журналістів, контент-менеджерів та навіть творчих письменників. Це суттєво економить час і дозволяє зосередитися на більш стратегічних або креативних аспектах роботи.

Знаєте, що цікаво? Абзац, який ви прочитали, згенерував штучний інтелект. І зробив це пристойно. Стиль не дуже, побудова речень заскладна, але загалом інформація стисла і зрозуміла. Проте навіть вказані недоліки можна автоматично відкоригувати. Просто я використав у статті текст лише після першої ітерації: виключно, щоб продемонструвати можливості інструменту.

Запит до ШІ для генерації тексту
Запит до ШІ для генерації тексту

Проте навіть цієї скромної демонстрації достатньо, щоб зрозуміти: штучний інтелект для написання тексту працює і непогано виконує завдання. Але які? Що можна доручити цій системі? Можливостей багато, розглянемо найголовніші:

  • Автоматизація шаблонних завдань з написання тексту. Наприклад, відповідей на відгуки або листи.
  • Робота з великими масивами даних: аналіз, структурування, спрощення. Скажімо, ви завантажили звіт про стан ринку, а вас цікавить лише одна ніша. Надайте документ ШІ та доручіть відокремити дані.
  • Редагування. Деякі системи на базі штучного інтелекту непогано вичитують тексти, знаходять і виправляють помилки, надають рекомендації з покращення.
  • Швидкий переклад. Можна не лише задати потрібну мову, а й змінити стилістику: припустимо, зробити текст більш експертним чи навпаки, максимально простим і зрозумілим.
  • Копіювання стилістики. Надайте ШІ брендбук з вимогами до «голосу бренду», і система може створювати контент у потрібному стилі.
  • Написання простих текстів. SEO-описи для категорій інтернет-магазину, дописи до соцмереж, тексти для сторінок товару — ці завдання цілком під силу ШІ.
  • Персоналізація контенту. Система може створювати тексти на основі даних про особливості кожної цільової групи клієнтів.
  • Аналіз даних. Надайте ШІ інформацію, і вона вивчить її та зробить висновки. Це особливо зручно під час дослідження ринку.

Можливостей багато. І це, на перший погляд, перетворює штучний інтелект для написання тексту онлайн на універсальний інструмент. Деякі підприємці вже відмовляються від послуг авторів і доручають всі тексти ШІ. Проте чи все так просто, як здається? Розберемось у технічних тонкощах.

До речі, у нас є стаття про те, як використовувати ChatGPT у рутинних бізнес-процесах. Дізнайтесь, як спростити роботу за допомогою ШІ.

Короткий відступ: що таке генеративний ШІ і як він працює

Будь-який штучний інтелект для роботи з текстами — це генеративна модель вузького типу. Не поспішайте пропускати розділ: зараз пояснимо простими словами.

Штучний інтелект — це модель, створена великою командою інженерів та науковців, тобто величезна за обсягом програма, яка може «вчитися» на прикладах. Для цього розробники використовують мільйони статей, книг, сайтів.

Ці текстові дані завантажують на сервери. Вони виконують складні обчислення, аналізують інформацію. Завдяки цьому програма може розпізнавати стилістичні шаблони та закономірності в текстах. Коли користувач робить запит, ШІ обробляє його і порівнює з тим, чого її навчили. Потім створює відповідь.

Сьогодні ШІ ще слабкий або вузький. Це система, яка спеціалізується на виконанні конкретних завдань. У нашому випадку — на генерації текстової інформації. Сильний штучний інтелект є поки в теорії: вчені бачать його як систему з потужними когнітивними здібностями: майже людськими.

Отже, штучний інтелект для написання тексту не знає відповідей на всі питання — він генерує варіанти на основі ймовірностей та вибирає найбільш підходящі з мільйонів можливих рішень. Це легко перевірити. Попросимо його описати фейкову книгу неіснуючого автора: «Я народився у капусті» Івана Лелеки.

Приклад «галюцинації» ШІ
Приклад «галюцинації» ШІ

Як бачимо, генератор тексту українською створив великий опис книги, якої немає. Він проаналізував контекст і видав можливий варіант, який підходить за тематикою, сенсами, мовою та іншими факторами. Зверніть увагу: текст настільки аргументований, що я навіть пішов шукати: раптом така книга все ж існує?

Ситуації, коли ШІ генерують неправильні — проте аргументовані — результати, називають «галюцинаціями». Це важливо враховувати, адже більшість користувачів вважає штучний інтелект «чарівною скринькою», з якої можна дістати відповідь на всі питання. Саме через цю хибну думку не раз траплялися ситуації, коли ЗМІ доводилось перепрошувати за матеріали, згенеровані ШІ.

Так, за даними Інституту масової інформації, 22% українських медіа використовують ШІ, і в 19% випадків інструмент помилявся.

Як використовують ШІ в українських ЗМІ. Джерело
Як використовують ШІ в українських ЗМІ. Джерело

Тож автори, які беззаперечно довіряють системі, мимовільно створюють фейки. Так один з новинних каналів в Україні запостив у соцмережах біографію Олеся Гончара. Однак через величезну кількість дорікань користувачів на помилки та вигадані факти медіа довелось зізнатись: біографія була згенерована ШІ.

Тож штучний інтелект для написання тексту — це лише помічник, а не повноцінний автор. Він значно спрощує та прискорює роботу. Проте не розраховуйте, що він повністю замінить автора. Принаймні, не на цьому етапі розвитку.

Сервіси ШІ для написання тексту українською

Є кілька потужних інструментів на базі штучного інтелекту, які працюють українською. У кожного з них — власна специфіка, адже відрізняються алгоритми та джерела навчання.

Оглянемо кожен з них. А ще — перевіримо результати роботи. Для цього я поставлю перед кожним ШІ кілька однакових задач:

  • «Згенеруй заголовок для статті про ШІ для написання тексту».
  • «Напиши вступний абзац до такої статті».
  • «Напиши допис до Instagram маркетингової компанії на тему «Чи може ШІ замінити людину».
  • Перефразуй складне речення з Вікіпедії: «Ця наука пов’язана з нейронаукою, включаючи когнітивну нейронауку, системну нейронауку, обчислювальну нейронауку».

ChatGPT

Вартість: безплатно. Потужніша версія без обмежень — $20 на місяць.

Це найпопулярніший штучний інтелект для написання тексту безкоштовно. Він вміє писати різні типи контенту, генерувати ідеї, створювати контент-план та технічні завдання, писати метатеги на сторінки сайтів тощо. Версія 3.0 повністю безкоштовна. Проте платна 4.0 показує куди кращі результати. Позаяк у цій статті я розглядаю безкоштовні варіанти, то для об’єктивності скористаюсь варіантом 3.0.

Отже, заголовок:

Заголовок від ChatGPT
Заголовок від ChatGPT

Абзац:

Текст від ChatGPT
Текст від ChatGPT

Допис для Instagram:

Допис від ChatGPT
Допис від ChatGPT

І перефразоване речення:

Редагування від ChatGPT
Редагування від ChatGPT

Отже:

  • Система запропонувала 5 варіантів заголовків. Ідеального немає, проте на основі цих прикладів можна придумати власний.
  • Вступний абзац складний для читання і шаблонний.
  • Допис вийшов непоганим: система навіть потурбувалась про емоджі та підібрала базові хештеги.
  • ШІ вдалось спростити речення, проте воно все одно складне для сприйняття та містить повтори.

Просто для порівняння: як виконує аналогічну задачу версія 4.0. Цей варіант можна вважати найкращим.

Заголовок від ChatGPT 4.0
Заголовок від ChatGPT 4.0

Висновок: ШІ непогано виконує базові задачі. Безплатна версія підходить для аналізу та систематизації даних, написання простих шаблонних текстів, генерації ідей. Для складніших задач або кращих результатів використовуйте ChatGPT4.0.

Gemini

Вартість: безкоштовно. Просунута версія з більшим обсягом пам’яті — $22 на місяць.

Це штучний інтелект для написання тексту, розроблений Google. Позиціонується як прямий конкурент ChatGPT: такий же універсальний та потужний. Він дійсно непогано пише, перекладає, аналізує. Перевіримо це.

Заголовок:

Заголовок від Gemini
Заголовок від Gemini

Абзац:

Текст від Gemini
Текст від Gemini

Допис для Instagram:

Допис від Gemini
Допис від Gemini

І спрощення речення:

Редагування від Gemini

Отже:

  • Система надала кілька варіантів заголовків. Якість генерування нагадує ChatGPT 3.0: цікаво, проте не ідеально.
  • З генерацією тексту ШІ приємно здивував: він «відчув», що задача не конкретна, тому надав перелік питань. І водночас згенерував два варіанти абзацу. Варто сказати, вони набагато кращі за текст від ChatGPT.
  • ШІ запропонував п’ять варіантів коротких дописів для Instagram, з різними акцентами та стилістичними засобами.
  • Система попрацювала зі складним реченням і запропонувала кілька варіантів: від найпростішого до детального. Текст справді став набагато зрозумілішим.

Висновок: На відміну від безкоштовної версії ChatGPT, яка одразу впевнено генерує відповідь на поставлене завдання, Gemini пропонує діалог. Він «зацікавлений» у створенні ідеального результату, тому надає варіанти, ставить додаткові питання, пише рекомендації для покращення. Тому раджу використовувати ШІ для всіх аспектів роботи з текстами: від генерації ідей до створення простих дописів.

Copilot

Вартість: безплатно.

Це штучний інтелект для роботи з текстами від Microsoft. Зверніть увагу: у чаті діє обмеження до п’яти запитів. Тому варто сприймати цей інструмент як допоміжний. Спробуємо, на що він здатний.

Заголовок:

Заголовок від Copilot
Заголовок від Copilot

Перший абзац:

Текст від Copilot
Текст від Copilot

Допис:

Допис від Copilot
Допис від Copilot

Переписане речення:

Редагування від Copilot
Редагування від Copilot

Отже:

  • ШІ запропонував всього один варіант заголовку. Він далекий від ідеального.
  • Вступний абзац за якістю та стилем нагадує результат від ChatGPT.
  • Допис доповнений емоджі, проте якість генерування — на 3 з 5.
  • Речення спрощене, проте потребує редагування. Схоже на результат від ChatGPT.

Висновок: Copilot не можна вважати повноцінним інструментом для роботи з текстами. Система генерує один результат і водночас пропонує почати діалог для його покращення. Так зручно створювати заголовки чи нові теми для дописів. Проте з написанням та редагуванням текстів платформа не впорається: в тому числі через обмеження.

Не тільки генерація: добірка корисних ШІ для роботи з контентом

Вже зараз є багато систем на основі штучного інтелекту, які, на відміну від ChatGPT або Gemini, виконують вужчі задачі. Що я раджу додати до переліку корисних інструментів:

  • WordAi — платний ШІ з триденним безкоштовним періодом. Підходить для генерації рекламних креативів: наприклад, тексту для банерів, комерційних дописів тощо.
  • HiveMind — безплатне рішення для створення планів, упорядкування інформації, генерації простих структурованих текстів: наприклад, промов чи інструкцій.
  • Quillbot — безкоштовний ШІ для перевірки тексту на плагіат та помилки, перекладу, генерування цитат.
  • SE Ranking — створює оптимізований текст для просування у пошукових системах.
  • Copymate — безкоштовний з обмеженнями інструмент для створення оптимізованих текстів. Є інтеграція до WordPress.

Окремо раджу ШІ, інтегрований до екосистеми SendPulse: він значно спрощує роботу з текстовими матеріалами. Наприклад, за допомогою нього можна заповнити блоки у конструкторі сайтів: просто вкажіть, який результат вам потрібен.

Ось, наприклад, стандартний текст у шаблоні:

Типовий контент у шаблоні конструктора сайтів SendPulse
Типовий контент у шаблоні конструктора сайтів SendPulse

А ось унікальний, згенерований за кілька секунд:

Текст після обробки ШІ у конструкторі сайтів SendPulse
Текст після обробки ШІ у конструкторі сайтів SendPulse

Цей інструмент розв’язує питання заповнення сайтів контентом. Уявіть: ви можете отримати повністю готовий простий вебресурс всього за кілька хвилин: без залучення розробників та копірайтерів.

Як працювати з ШІ для написання тексту

Отже, ми побачили, як працює штучний інтелект для написання тексту та оцінили результати генерації за кожним запитом. Проте це далеко не все. Ці інструменти працюють у діалоговому режимі. А це значить, щоб результат можна покращувати та вдосконалювати, аж поки він не стане ідеальним. Ось кілька секретів.

Пояснюйте правильно

Я підходжу до комунікації з ШІ як до діалогу з дитиною 4–5 років. Чим простішим та доступнішим буде пояснення, тим краще вас «зрозуміє» система. Тому:

  • формулюйте прості запити;
  • пояснюйте, що хочете отримати;
  • якщо у вас є додаткові матеріали, джерела, приклади — надайте їх.

Ось приклад. Зліва — результат генерації за запитом без подробиць. Справа — генерація після надання необхідних пояснень.

Результати генерації різних задач

Вказуйте ролі

Перевага генеративного ШІ у тому, що він «вміє» пристосовуватись до різних tone of voice. Тож, наприклад, якщо вам потрібен текст, який міг би написати досвідчений лікар, просто вкажіть це.

Приклад генерації професійного тексту
Приклад генерації професійного тексту

Готуйтеся до діалогу

Результати генерації можна змінювати, покращувати та переписувати безліч разів — наскільки вистачить обмежень за безкоштовним чи комерційним планом. Тому, якщо вас щось не влаштовує — просто дайте відповідну команду. Повернемось до прикладу з офтальмологом.

Приклад діалогу з ChatGPT
Приклад діалогу з ChatGPT

Не сприймайте ШІ як «чарівну паличку»

Якщо ви уважно дивились на приклади у цій статті, то помітили, що у різних діалогах ШІ згенерував текст майже однаково. Мова йде про це:

Результати генерації

Зверніть увагу на стилістику, принцип побудови речень. Вони майже ідентичні. Це тому, що система поки що обмежена: вона не здатна «мислити» як людина і повноцінно створювати різноманітні рішення. Тому не доручайте ШІ весь спектр завдань: сприймайте його виключно як помічника.

Також читайте:

Як використовувати штучний інтелект для написання тексту

Наостанок — про завдання, з якими успішно впорається сучасний генеративний штучний інтелект. Доручайте йому такі справи:

  • Перевірка тексту на граматичні, стилістичні та орфографічні помилки.
  • Переформулювання речень для покращення стилю.
  • Допомога з генерацією тем, заголовків або сюжетів для творчих робіт.
  • Організація інформації, створення плану або схем для великих документів.
  • Зміна стилю або тону тексту залежно від цільової аудиторії.
  • Написання коротких та зрозумілих описів для продуктів, послуг чи подій.
  • Збір і узагальнення інформації по конкретних темах для використання в текстах.
  • Створення стислих і змістовних описів документів або статей.
  • Формулювання простих і зрозумілих запитань для інтерв’ю з експертами.
  • Адаптація субтитрів з відео або розшифровок аудіофайлів.
  • Переклад з однієї мови на іншу, зі збереженням сенсу і контексту.
  • Оцінка структури та змісту тексту для визначення його ефективності чи зрозумілості.
  • Оптимізація тексту для покращення видимості в пошукових системах.
  • Аналіз і рекомендації тексту для покращення стилю та tone of voice.

Ось типовий приклад, як ШІ спрощує рутинні процеси. Припустимо, є завдання: розшифрувати це відео, і на основі тексту створити допис для Instagram, а також сформулювати кілька ідей для наступних публікацій і створити техзавдання для копірайтера. За допомогою сервісу Downsub за 10 секунд отримую розшифрований текст. Переношу його до ChatGPT і даю команду: проаналізувати, обробити та перетворити на допис. Ось результат:

Допис від ChatGPT
Допис від ChatGPT

З цим матеріалом вже можна працювати: редагувати, змінювати і перетворювати на повноцінний допис для соцмережі. А як щодо ідей? Ось що запропонував ШІ:

Ідеї для дописів від ChatGPT
Ідеї для дописів від ChatGPT

Не всі варіанти підходять, проте є кілька цікавих ідей, які можна розвивати. Вибираю одну з тем і формою техзавдання.

Технічне завдання, згенероване ШІ
Технічне завдання, згенероване ШІ

Варто зауважити, що весь процес зайняв менше 5 хвилин. Раніше на те, щоб кілька раз переглянути відео, сформувати чернетку допису, продумати ідеї та розписати техзавдання, довелось би витратити 2-3 години робочого часу. Штучний інтелект спростив рутину та звільнив енергію для більш творчих та складних завдань.

Отже, що таке генеративний ШІ для роботи з текстами? Однозначно — це чудовий помічник, який спрощує рутинні задачі, структурує інформацію, допомагає з ідеями. Використовуйте його, щоб автоматизувати процеси. Проте не варто довіряти інструменту всю роботу над текстами. По-перше, через ризик галюцинацій. По-друге, через стилістичні та інші обмеження системи. Перевірка фактів, авторський стиль, втілення унікальних ідей: поки що з такими задачами здатен впоратись лише живий автор.

Використовуйте ШІ та не забувайте про інші зручні інструменти для автоматизації маркетингу. SendPulse пропонує рішення для розсилки email та SMS, створення сайтів, автоматизованих комунікацій у месенджерах та соцмережах, проведення навчання та роботи з клієнтськими даними. Налаштовуйте процеси й отримуйте ефективний результат!

Дата публікації:

30 Вересня 2024
Сергій Носенко

Копірайтер. Люблю маркетинг і крипту. Знаходжу цікаве та ділюсь власним досвідом.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 5/5
Всього голосів: 1

Поділитися:

Facebook Twitter