Онлайн-курси

Вибір платформи для онлайн-школи

13 minutes

Вибір платформи для онлайн-школи

Вибір платформи для онлайн-школи — один із найважливіших кроків у запуску освітнього проєкту. У статті розберемо переваги створення на спеціальній платформі та пояснимо, на що звертати увагу під час вибору серед майданчиків. Наводимо 9 кращих платформ для онлайн-школи та розповідаємо про інші сервіси, які вам стануть у пригоді.

Що таке платформа для онлайн-школи

Платформа для онлайн-школи — це серверне або хмарне рішення для взаємодії викладачів та учнів. На такому майданчику розміщують онлайн-курси з навчальними роликами, аудіолекціями, текстовими файлами, тренажерами та тестами. Охочі після оплати отримують доступ до матеріалів та виконують завдання, а куратори їх перевіряють та дають розгорнутий зворотний зв’язок.

Іноді на платформі для навчання є додаткові інструменти: вбудована вебінарна кімната для проведення живих уроків, CRM для систематизації продажів і функція створення лендингів для залучення нових клієнтів.

Переваги спеціальної платформи

Створювати онлайн-школу варто саме на спеціальній платформі, тому що вона має низку переваг:

  • Усі необхідні інструменти зібрано в одному місці: майданчик для створення та розміщення уроків, система управління взаємовідносинами з клієнтами, конструктор посадкових сторінок, приймання платежів тощо.
  • Учням та експертам зручно взаємодіяти один з одним. Учні виконують завдання на платформі, ставлять питання, а куратори тут же залишають зауваження та пояснення. Тоді як під час спілкування через чати в месенджерах часом трапляється плутанина, повідомлення губляться, надходять у позаробочий час або не за темою навчання.
  • Розмежування прав доступу до різних ролей: адміністратора, куратора, студента, спеціаліста техпідтримки.
  • Навчальна платформа для онлайн-школи дає змогу вибудувати єдину базу знань: додати глосарій та розділ FAQ, створити інструкцію чи пам’ятку тощо.
  • Простота та зрозумілість платформ надає можливість здійснювати технічні налаштування без особливих складнощів навіть непрофесіоналам. Це стосується не всіх сервісів, але загалом інтерфейс та інструменти майданчиків зазвичай інтуїтивно зрозумілі.
  • Спеціалізовані платформи часто містять інтерактивні інструменти для залучення студентів та кращого засвоєння матеріалів: квізи, діалогові тренажери тощо. Заохочувальні елементи у вигляді балів та бейджів-статусів допомагають перетворити навчання на ігровий процес та надати йому змагального характеру, за рахунок чого мотивація студентів підвищується.
  • Можливість автоматизувати рутину: розсилку листів, перевірку тестів, видачу сертифікатів та багато іншого. Інтеграції з іншими сервісами дають змогу розширити ці можливості ще більше.
  • І викладачам, і студентам зручно відстежувати прогрес у проходженні курсів.
education
Проводьте навчання від початку до кінця на одній платформі

Більше не потрібно шукати окремий сервіс для кожної задачі. З єдиної панелі SendPulse ви можете комплексно керувати своїм освітнім проєктом: створювати воронку, щоб залучати учасників на курс, створювати лендінги, реєструвати учасників за допомогою форми, продавати курс та керувати контактами в CRM. Надсилайте email розсилки, SMS, повідомлення чат-бота в месенджерах та web push повідомлення.

На що звертати увагу під час вибору навчальної платформи для школи

Залежно від проєкту можуть знадобитися особливі функції, але базові вимоги до платформ однакові всім.

Зручність інтерфейсу та простота налаштувань

Робота на платформі має бути зручною і для творців школи, і для учнів. Тому вибирайте послуги з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом та нескладними налаштуваннями.

Адаптивність

Більшість сучасних майданчиків для онлайн-шкіл адаптуються під будь-які пристрої, але про всяк випадок обов’язково переконайтеся, що обраний вами сервіс саме такий.

Цінова політика та наявність тестового періоду

Вибираючи платформу, порівняйте ціни та функціонал, який пропонується за ці гроші. Деякі сервіси дають можливість зібрати індивідуальний тарифний план під свій проєкт.

Вибирайте майданчики, які надають тестовий період, щоб не платити за кота в мішку. Двох тижнів достатньо, щоб оцінити переваги та недоліки платформи.

Об’єм файлового сховища

Виходьте зі своїх потреб. Деякі платформи надають необмежене хмарне сховище для файлів, але це позначається на ціні. У будь-якому випадку плануйте розмір сховища із запасом.

Кількісні обмеження

Іноді послуги встановлюють ліміти за кількістю курсів, учнів та адміністраторів. Впевніться, що можливостей майданчика вистачить для реалізації вашого освітнього проєкту.

Процес приймання платежів

Деякі платформи мають вбудовану систему для отримання платежів від учнів, на інших потрібно заводити онлайн-касу. Перевірте, які платіжні системи підтримує майданчик, чи бере комісію та в якому розмірі.

Конструктор лендингів

Для просування інфопродуктів знадобляться посадкові сторінки, тому бажано, щоб функціонал платформи містив конструктор лендингів.

Набагато зручніше, коли весь функціонал зібраний в одному місці: не потрібно розумітися на роботі різних сервісів. До того ж це економить час і гроші.

Сервіс розсилок

Онлайн-школи щодня надсилають багато розсилок — на email, SMS, через месенджери. Переконайтеся, що на платформі передбачено таку функцію.

Добре, коли можна відстежувати всю комунікацію в одному місці.

Інтерактивні інструменти для гейміфікації

Щоб процес навчання не був нудним, вибирайте платформи, на яких передбачено інструменти гейміфікації.

Інтеграції з іншими сервісами

Якщо вам потрібна інтеграція зі сторонніми сервісами, переконайтеся, що платформа надає такі можливості.

Вебінарна кімната

Якщо в програмі плануються живі уроки, у пригоді стане вбудована вебінарна кімната. Це необов’язковий функціонал — є велика кількість платформ для проведення вебінарів, у тому числі безплатних.

Також корисно почитати відгуки та переглянути огляди на вибрану платформу, наприклад, на YouTube або спеціалізованих сайтах.

Найкращі платформи для онлайн-школи

Підготували для вас список найкращих платформ для онлайн-школи за нашою версією.

SendPulse

У SendPulse з’явилася платформа для онлайн-шкіл. У блоковому конструкторі зручно створювати курси та різні тренінги. Кожен урок, розділ і курс можна дублювати — якщо підготувати шаблон і робити за зразком усі уроки, ви заощадите багато часу.

Додайте контент у будь-якому форматі: відео, аудіо, текст та ілюстрації. Можна також вбудовувати відео з YouTube та Vimeo. На максимальному тарифі доступно сховище на 400 Гб. Завантажуйте методички у Word або PDF-файлах, щоб учні могли завантажити та видрукувати їх.

Кабінет учня на SendPulse
Так виглядає кабінет учня, який починає проходити курс на платформі SendPulse

Можна встановити ліміт проходження курсу, щоб навчання не затягувалося. Проводьте тестування після кожного модуля, додаючи за необхідності підказки. Створюйте брендовані сертифікати та видавайте після завершення програми — вони заповнюються автоматично для кожного студента.

Призначайте кураторів, які перевірятимуть роботи учнів та відповідатимуть на запитання. Коментарі можна залишати в спеціально відведених полях. Також скоро з’явиться можливість виставляти оцінку курсу та кожному уроку.

Також серед корисних функцій виділимо:

  • автостворення лендингу та форми реєстрації до кожного курсу;
  • наявність інструментів для відстеження залучення;
  • приймання оплати через PayPal, Stripe, Fondy, LiqPay;
  • синхронізація з CRM SendPulse;
  • омніканальна система комунікації.

З єдиної панелі SendPulse можна комплексно керувати освітнім проєктом — без потреби шукати сторонні сервіси для розсилок, створення лендингів тощо.

Ознайомитися з функціональністю платформи можна на безплатному тарифі, який передбачає проведення до трьох онлайн-курсів і навчання до 200 студентів, а також 1 Гб у файловому сховищі та доступ до API.

iSpring

iSpring — сервіс, який надає весь набір інструментів для відкриття онлайн-школи.

Розглянемо два продукти: Suite та Market.

iSpring Suite

Рішення iSpring Suite інтегрується в PowerPoint та надає можливість створювати в цій програмі онлайн-курси, діалогові тренажери, тести, квізи.

Приклад діалогового тренажера в iSpring
Приклад діалогового тренажера в iSpring

В iSpring Suite зручні інструменти для роботи з відеоконтентом. Можна імпортувати готові ролики та записати відео з екрана та вебкамери. У редакторі додавати візуальні підказки, переходи та спецефекти, накладати звук, змінювати яскравість тощо.

Річна передплата iSpring Suite коштує $770 з автора. За $970 надається версія з додатковими інструментами: озвучуванням тексту, можливістю спільної роботи, сховищем на 20 Гб, бібліотекою контенту з тисячами шаблонів, персонажів, фонових зображень, що оновлюється кілька разів на рік. Пробний період надається на 30 днів.

iSpring Market

iSpring Market — платформа, де можна розмістити курси та інший освітній контент і де до нього матимуть доступ охочі пройти навчання. Це майданчик для онлайн-школи та маркетплейс для продажу доступів до уроків. Можна змінювати оформлення та доменне ім’я, додавати логотип та фавікон.

Платформа адаптується під будь-який пристрій, автоматично відправляє сертифікати після проходження курсів та пропонує гнучкі цінові налаштування, включно з платними та безплатними лід-магнітами та промокодами, щодня здійснює резервне копіювання.

На iSpring Market можна розміщувати різні формати контенту — відео, аудіо, презентації, тести, PDF — проводити вебінари, використовувати гейміфікацію у вигляді бейджів та лідерських таблиць, щоб учні змагалися за найкращий результат. Також вони можуть залишати коментарі та ставити запитання.

Є налаштування SEO-оптимізації для покращення позицій у пошуковій видачі. Інтеграція із сервісами Zapier допомагає автоматизувати рутинні процеси, а інтеграція з Google Analytics — аналізувати ефективність каналів просування та результати продажу. Для приймання оплати використовують PayPal, Authorize.Net, Stripe та інші системи, а ціни можна виставляти майже в будь-якій валюті. Є двотижневий пробний період.

Доступні три основні плани, також обговорюються індивідуальні умови.

Кількість користувачів Об’єм файлового сховища, Гб Абонентська плата, $ на рік
500 25 924
1000 50 1764
2000 100 3324

Ruzuku

Чудовим майданчиком для онлайн-школи може стати Ruzuku. Тут немає обмежень щодо кількості курсів та учнів, завантаження аудіо та відео, розміру файлового сховища. Швидкі сервери забезпечують миттєве завантаження сторінок. Щодня створюються резервні копії, тож можна не перейматися втратою даних. Для приймання оплат є інтеграція з PayPal та Stripe — платформа обіцяє високий рівень безпеки онлайн-платежів. Також можна видавати купони знижок, змінювати оформлення: кольори, шрифти, додавати логотип.

Порівняння тарифних планів Ruzuku — у таблиці.

Тариф Bootstrapper Up-and-Comer University
Проведення вебінарів + +
Квізи та опитування + +
Підписки та вибір плану оплати для учнів +
Власний домен +
Інструктор 1 1 кілька
Менеджер сайту 1 +
Абонентська плата на рік $897 $997 від $1500

Надається двотижневий пробний період без прив’язування картки. Невеликий мінус — інтерфейс лише англійською мовою.

Навчальний курс Ruzuku
Навчальний курс Ruzuku

Teachable

Для створення онлайн-школи підходить платформа Teachable. Простий конструктор курсів, безлімітна кількість студентів, інтеграція з MailChimp, Zapier, Google Analytics та іншими корисними сервісами. Також реалізовано публічний API, що дає більше можливостей для автоматизації робочого процесу.

Кількість продуктів не обмежена, за винятком безплатної версії, але й там є щонайменше шість курсів.

Приймання платежів здійснюється майже в будь-якій валюті через PayPal, Apple Pay, Google Pay та інші системи. Ви можете додати для учнів тестовий період, платну підписку, розстрочку, видавати купони.

Інтерфейс платформи для онлайн-школи
Інтерфейс платформи для онлайн-школи

Система надає інструменти захисту від шахрайства, можливості шифрування та резервного копіювання. Звіти про продаж та залучення студентів допомагають вибудувати процеси продажу та навчання ефективніше.

На всіх тарифах, крім безплатного, надається особистий домен, інструменти для email-маркетингу та прискореного запуску продажів. На просунутих тарифах є інструменти для партнерського маркетингу, розширені налаштування тем, живий чат, проводяться вебінари з відповідями на запитання, звіти більш докладні. Можна переносити контент з інших платформ, а також додавати квізи та сертифікати.

Ось порівняння тарифних планів на Teachable.

Тариф Free Basic Pro Business
Комісія з продажу $1 + 10 % 5 % 0 % 0 %
Особистий домен + + +
Email-маркетинг + + +
Партнерський маркетинг + +
Публічне API + +
Кількість адміністраторів 1 2 5 20
Абонентська плата на рік $348 $1188 $2988

Moodle

Moodle — система управління навчанням із розгорнутим вихідним кодом. Програму можна завантажити безплатно, але для встановлення потрібний власний сервер.

Можливості: створення курсів із відео-, аудіо- та текстовим контентом у простому конструкторі, додавання бази знань, глосарію та форумів, складання квізів, проведення вебінарів. За допомогою плагінів можна розширити функціонал, у тому числі під’єднати платіжні системи, а через API є інтеграція з іншими сервісами. Серед плюсів адаптивність, великий вибір мов — у тому числі українська, білоруська, казахська — та теми. Є демоверсія та мобільний застосунок.

Так виглядає курс на Moodle для учня
Так виглядає курс на Moodle для учня

У Moodle можна додавати власний код і робити свою онлайн-школу такою, якою ви бажаєте її бачити. Мінус у тому, що розібратися не так легко, тому спочатку вивчіть інформацію, розміщену на сайті. За необхідності ставте запитання на форумі, тільки спочатку переконайтеся, що в розділі FAQ немає відповіді.

Також є хмарна версія MoodleCloud. Тариф Grow містить п’ять планів: від 50 користувачів та 250 Мб у сховищі вартістю $110 на рік до 1000 користувачів та 5 Гб за $1430. Кількість курсів не обмежена, сайту можна задати будь-яке ім’я та створювати кастомні сертифікати. На всіх планах доступні вебконференції із функціями запису, демонстрації екрана, цифровою дошкою та кількістю відвідувачів до ста осіб. Тестовий період надається на 45 днів.

У MoodleCloud не можна додавати свої плагіни, але на тарифі Thrive тисячі плагінів та додаткові можливості налаштувань, включно з інтеграцією з іншими сервісами. Обмежень на кількість користувачів немає. Ціни обговорюються індивідуально.

GoSkills

На платформі GoSkills зручно проходити навчання та створювати власні курси в конструкторі. Можна додавати квізи, інтерактивні зображення. Є функція імпорту та безліч інструментів гейміфікації: щоденні завдання, цілі за часом проходження, отримання монет у разі досягнення цілей, нагородження учнів за здобуття нового статусу, а також розробка власної системи винагород.

Попередній перегляд одного з курсів на платформі для онлайн-шкіл GoSkills
Попередній перегляд одного з курсів на платформі для онлайн-шкіл GoSkills

Різним командам можна призначати різні курси та створювати свій контент для різних ролей, відстежувати проходження уроків учнями. Програма надає зрозумілі аналітичні звіти та видає сертифікати тим, хто завершив навчання. Адаптивний дизайн, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, але лише двома мовами — англійською та іспанською.

Вартість збільшується зі зростанням числа учнів, причому чим більше їх, тим нижчою стає плата за одну людину. Має бути щонайменше два учні — тоді загальна сума за рік становитиме $348. За наявності 50 учнів доведеться заплатити $6696. Якщо студентів понад 50, а також коли потрібні інтеграції з іншими сервісами або потрібен менеджер, що супроводжує, необхідно залишити заявку й попросити демо.

Thinkific

Thinkific — платформа для створення, реклами та продажу навчального контенту. Для своєї школи можна вибрати готову тему або продумати унікальний дизайн, що підходить бренду. У простому архітекторі легко створювати курси. Функціонал майданчика включає додавання вікторин та завдань, приймання платежів через Stripe та PayPal, видавання сертифікатів та купонів, аналітику щодо учнів, цілодобову підтримку.

Конструктор курсів у Thinkific
Конструктор курсів у Thinkific

Користувачі отримують доступ до спільноти креаторів та курсів роботи з майданчиком Академії Thinkific. Підтримується інтеграція із сервісами з Thinkific app store: Zoom, Facebook Pixel, застосунками для продажу та email-маркетингу тощо.

Кількість курсів, учнів та контенту не обмежена на всіх тарифних планах, окрім безплатного.

Тарифні плани Thinkific представлені в таблиці.

Тариф Free Basic Pro Premier
Особистий домен + + +
Кількість адміністраторів 1 1 2 5
Вебінари у Zoom + +
Підписки та вибір плану оплати для учнів + +
Приватні та приховані курси + +
Створення груп та спільнот + +
Доступ до API +
Видалення лейбла +
Абонентська плата на рік $468 $948 $4788

Kajabi

Kajabi — комплексна платформа для запуску онлайн-школи із вбудованою CRM, email-розсилками та конструктором для створення лендингів у будь-якій кількості.

Особистий кабінет Kajabi
Особистий кабінет Kajabi

Можна використовувати шаблони, додавати опитування та квізи, проводити вебінари. Є інтеграція з PayPal та Stripe, комісія не стягується. На всіх тарифах користувач отримує доступ до навчальних курсів університету Kajabi, які допомагають швидше освоїти всі інструменти та покращити показники свого проєкту. З питань можна звертатися до чату підтримки.

Доступне створення будь-якого контенту в будь-якому форматі. Надається пробний період на два тижні. Ознайомитись із тарифними планами Kajabi можна в таблиці нижче.

Тариф Basic Growth Pro
Кількість продуктів та воронок 3 15 100
Контакти 10 тисяч 25 тисяч 100 тисяч
Активні учасники 1 тисяча 10 тисяч 20 тисяч
Сайти 1 1 3
Кількість адміністраторів 1 10 25
Партнерська програма + +
Редактор коду +
Абонентська плата за рік $1428 $1908 $3828

Інші корисні сервіси для онлайн-школи

Під час ведення онлайн-школи знадобляться сервіси для відправки розсилок, створення лендингів та виконання інших маркетингових завдань.

Комунікація

Для взаємодії з клієнтами використовують сервіси email та SMS-розсилок, чат-боти в месенджерах, push-повідомлення. Ці інструменти вбудовуються в автоворонку продажів і допомагають сповіщати підписників про новини та цікаві пропозиції, підвищувати лояльність, реанімувати застарілу базу.

У SendPulse всі ці інструменти об’єднані в омніканальну систему. Функціонал нашого сервісу email розсилок: зручний конструктор шаблонів, форма для збору підписників, що настроюється, автоматичні ланцюжки та транзакційні листи, email-валідатор, докладні звіти та аналітика.

Налаштування ланцюжка до дня народження в SendPulse
Налаштування ланцюжка до дня народження клієнта в сервісі email-розсилок SendPulse

Надсилайте масові SMS-розсилки за допомогою сервісу SendPulse — він забезпечує швидке доставляння повідомлень будь-якою мовою в понад двісті країн. Сегментуйте аудиторії, персоналізуйте повідомлення та автоматизуйте відправлення.

Viber-розсилки зручні тим, що в них можна прикріплювати медіафайли та писати до тисячі символів в одному повідомленні, а ціна нижча за SMS.

Web push сповіщення допомагають привертати увагу підписників і завжди залишатися з ними на зв’язку. Якщо база підписників сайту складає до десяти тисяч осіб, сервіс надається безоплатно.

У SendPulse є чат-боти для Instagram, Telegram, Facebook, WhatsApp. З їхньою допомогою можна налаштувати цілодобові відповіді на найчастіші питання, надсилати розсилки та нагадування в месенджери, підвищувати залученість підписників, зберігати дані користувача, збирати зворотний зв’язок, отримувати інформацію із зовнішніх джерел через запит API, а також приймати оплату і проводити вікторини.

Ланцюжок чат-бота для відповідей на запитання студентів
Ланцюжок чат-бота для відповідей на запитання студентів

Створення лендингів

Ця функція є не у всіх платформах для онлайн-шкіл, але лендинги необхідні для впізнання бренду, поліпшення SEO-показників, залучення нових клієнтів і збільшення продажів.

У SendPulse є зручний конструктор лендингів, сайтів та мультипосилань, де без навичок програмування за 15 хвилин легко створити адаптивну посадкову сторінку для курсу. Можливості: використання шаблонів, додавання зображень та відео, мультиканальні віджети підписки на email, SMS та чат-ботів, кнопки переходу в месенджери, налаштування SEO-оптимізації, інтеграція з Google Analytics, встановлення пікселів Facebook для таргетованої реклами, приймання оплати через PayPal, Stripe, Fondy.

Створення посадкової сторінки в конструкторі SendPulse
Створення посадкової сторінки в конструкторі SendPulse

Дизайн

Для оформлення контенту школи, лендингів, розсилок знадобляться спеціальний продукт. У Figma є набір простих та зрозумілих інструментів для графічного та вебдизайну, створення інфографіки та схем. Для цих же цілей можна скористатися Canva. Редагувати зображення зручно в Adobe Photoshop.

Якщо потрібно знайти фотографії для проєкту, скористайтесь фотостоками: Pexels, Pixabay, Unsplash, flickr, FreeImages. Зображення у форматі PNG можна взяти на Pngtree.

CRM

Для управління продажами, маркетинговими кампаніями та комунікаціями з клієнтами потрібна CRM. Її використання допомагає збільшити конверсію та знизити відтік клієнтів, заощадити час менеджерів та підвищити швидкість та якість обслуговування, а також забезпечити безпеку даних.

Якщо на платформі, яку ви вибрали, цього функціоналу бракує, рекомендуємо спробувати безплатну CRM SendPulse. Вона дає змогу:

  • збирати, зберігати, імпортувати та фільтрувати контакти;
  • планувати завдання та контролювати їх виконання в таск-менеджері;
  • автоматизувати створення та зміну угод;
  • відстежувати рух клієнта воронкою продажів;
  • вибирати зручний канал комунікації — email, SMS, месенджери;
  • відповідати з картки контакту чи відкритої угоди;
  • налаштовувати автоматичні розсилки;
  • аналізувати ефективність воронок та окремих менеджерів;
  • діставати інформацію про угоди через API.
Головна CRM SendPulse
Головна CRM SendPulse

Порівняння платформ для онлайн-шкіл

Також ми підготували для вас порівняльну таблицю з ключовими параметрами платформ.

Назва Особливості Мінімальний річний тариф Конструктор лендингів Інтеграція CRM
SendPulse Комплексна платформа з омніканальною системою комунікації Безплатно + + +
iSpring Market Немає вбудованого сервісу поштових розсилок, є інтеграція із Zapier. Вбудовані інструменти захисту від піратства $924 + +
Ruzuku Проведення вебінарів. Підписки та вибір плану оплати для учнів.

Допомога інструктора та менеджера сайту

$897 + +
Teachable Публічна API. Інструменти партнерського маркетингу Безплатно, але комісія $1 + 10 % + +
Moodle Відкритий код. Є серверна та хмарна версії Безплатно + +
GoSkills Багато можливостей гейміфікації, розробка власної системи винагород $348
Thinkific Безліч інтеграцій, приватні та приховані курси. Доступ до API Безплатно + +
Kajabi Партнерська програма. Проведення вебінарів. Редактор коду $1428 + + +

Висновок

Ми розглянули, чому створювати онлайн-школу варто на спеціальному майданчику та за якими критеріями його обирати. Радимо протестувати платформу SendPulse для створення онлайн-курсів, а також інші можливості: конструктор лендингів, email, Viber та SMS-розсилки, чат-боти та безплатну CRM з таск-трекером. Сподіваємось, що наші матеріали та сервіси допоможуть вам запустити крутий освітній проєкт!

Дата публікації:

9 Сер. 2022

Анастасія Цапліна

Копірайтер із досвідом роботи маркетологом. Вивчаю нове у маркетингу, ділюся інформацією.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 0/5
Всього голосів: 0

Поділитися:

Facebook Twitter