Лендінги

Лендинг або сайт: що обрати для вашого бізнесу

10 minutes

Лендинг або сайт: що обрати для вашого бізнесу

Якщо мучить питання «Лендинг або сайт?» — ця стаття для вас! Нижче ми розберемо різновиди вебресурсів, їхні відмінності та основні переваги, а також визначимо, що підійде саме вам.

Що таке сайт: основні поняття

Сайт — це одна сторінка або група вебсторінок в інтернеті, об’єднана єдиною тематикою: автором чи компанією.

Різновиди вебсайтів

Розглянемо, на які різновиди поділяються вебресурси, що таке лендинг-сайт, квіз, візитка, портфоліо та на які їхні відмінності від багатосторінкових форматів.

Багатосторінковий

Це вебресурс, на якому можна писати докладну інформацію про компанію та її продукцію, а також розміщувати кілька варіантів цільових дій — інтернет-магазин, блог, канал новин, сайт про компанію.

Нижче наведено приклад інтернет-магазину з продажу оптики. На сайті бачимо багато товарів з описом, є розділи, кошик та реєстрація користувача.

Приклад багатосторінкового сайту

Односторінковий

Ресурс із невеликою кількістю інформації, поділеної на блоки, у рамках однієї сторінки — квіз, візитівка, портфоліо або лендинг.

Сайт-візитка — інформаційний ресурс, який розповідає про компанію, її досягнення та кращі роботи, а також надає контактну інформацію. Це така сама візитка, яку вам може, наприклад, запропонувати психолог, але в онлайн-форматі.

Ось приклад візитки, де є інформація про психологиню, її навички, послуги, переваги, відгуки клієнтів та відповіді на часті питання.

Приклад сайту-візитки

Портфоліо — це сайт, що засвідчує професійну діяльність автора та надає приклади робіт фотографа, журналіста чи дизайнера.

Приклад сайту-портфоліо, зробленого для дизайнера UX з Берліна. На лендингу ви можете побачити анімацію, простий шрифт та легкий дизайн — таке оформлення не напружує очі. На сторінці автор розповідає про власні навички, наводить приклади своїх робіт і пропонує варіанти для зворотного зв’язку.

Сайт-портфоліо для UX дизайнера

Квіз — це інтерактивний формат сайту, що пропонує користувачеві відповісти на кілька питань і дістати подарунок: знижку, участь у розіграші, чек-лист та багато іншого. Квізи часто використовують для швидкого захоплення лідів. Більше про квізи ми писали в окремій статті.

Нижче приклад квізу на сторінці лендингу компанії, що займається ремонтом приміщень різного типу. Вам пропонують відповісти на п’ять простих питань та дізнатися вартість ремонту, а також дістати знижку 10 %.

Приклад квізу, створеного за домогою конструктору

Лендинг, або посадкова сторінка — це односторінковий сайт, який має чітку структуру в блоках — вони мотивують користувача до певної дії: залишити заявку, свої контактні дані або купити продукт.

Лендинг використовується для залучення нового трафіку — для цього запускають рекламні оголошення: контекстна, таргетована чи медійна реклама. Такий сайт не підійде для SEO-просування.

Ми взяли приклад класичного лендингу — сайт, де фізичні та юридичні особи можуть отримати консультацію юриста та допомогу в суді. Усі блоки ведуть до єдиної форми заявки, але можна звернутися безпосередньо за номером телефону або в чаті на сайті.

Лендингова сторінка

Чим лендинг відрізняється від сайту

Розглянемо, у чому ж криються суттєві відмінності лендингу від багатосторінкового сайту, і зберемо порівняльну таблицю, яку ви зможете використовувати як чек-лист.

Різна зацікавленість користувачів

На багатосторінковому сайті користувач переходить зі сторінки на сторінку, вивчаючи інформацію. Потенційний покупець може згорнути ресурс і повернутися через якийсь час — це довгострокова зацікавленість. У такому разі відвідувач найчастіше належить до теплої чи гарячої аудиторії.

Лендинг залучає в той конкретний момент, коли користувач перейшов на сторінку. Весь матеріал тут подано через головні тези та заклик до дії. Інформація має бути зрозумілою та цікавою, щоб людина залишила контакти, оформила замовлення або записалася на ваш вебінар. Відвідувач лендингу — це холодна чи тепла аудиторія.

Навігація сайтом

На багатосторінковому сайті є меню, розділи та посилання для переходу на інші сторінки чи ресурси. Мета — надати відвідувачеві вибір та можливість максимально докладно вивчити всі продукти бренду.

Лендинг — це чітка структура, яка дає змогу прокручувати сторінку вгору чи вниз та перемикатися на блоки через шапку сайту. Мета — утримати увагу відвідувача на одному продукті та стимулювати до виконання цільової дії.

Довжина сторінки та обсяг інформації

Landing page у класичному розумінні — довга сторінка з великою кількістю блоків: переваги, опис компанії та продукту, фотографії, відео, ілюстрації, інфографіка, вартість товару, відгуки, контактні дані.

Приклад структури лендингу для курсу з безпеки даних:

  • Шапка сайту.
  • Офер та опис курсу.
  • Початок курсу.
  • Навички, які можна здобути під час навчання.
  • Завдання курсу.
  • Переваги курсу.
  • Опис програми.
  • Кому підійде курс.
  • Що студенти матимуть: сертифікат, записи уроків, інструментарій для роботи.
  • Блок про викладачів.
  • Відгуки.
  • Вартість.
  • Гарантії.
  • Варіанти зворотного зв’язку.
  • Футер сайту.

У блоках можуть бути різні форми заявки: зворотний дзвінок, зареєструватися, переглянути безплатний урок тощо.

Структура може бути й не такою повною, як у прикладі нижче:

Структура лендингу

У багатосторінковому сайті блоки розподілені на сторінках різної вкладеності: головна сторінка, опис компанії, товари або послуги, переваги, доставка, повернення, відгуки, контакти.

Розподіл блоків на сторінках багатосторінкового сайту з продажу гаджетів: інформація про компанію, доставка, обмін та повернення, оплата, відгуки, контакти та картки товарів.

Приклад розміщення інформації на сторінках сайту

Заклик до дії

На багатосторінковому сайті можна зустріти кілька варіантів закликів: оформити заявку, залишити контакти для зворотного дзвінка, передплатити розсилку, купити в один клік.

На лендингу має бути одна цільова дія, щоб відвідувач не заплутався на сторінці та одразу розумів, що від нього хочуть. Якщо ви продаєте товар, використовуйте заклики, пов’язані з покупкою, а якщо хочете отримати контакти користувача, створіть форму для зв’язку: ім’я, телефон або email.

Загальна порівняльна таблиця: сайт чи лендинг

Для зручності ми зібрали характеристики сайту та лендингу в порівняльну таблицю.

Критерій порівняння Лендинг Сайт
Зацікавленість клієнта Холодна або тепла аудиторія Тепла або гаряча аудиторія
Конверсія Висока Середня або низька
Обсяг інформації Тільки тези, офер та заклик до дії Будь-яка кількість
Кількість сторінок Одна Будь-яка
Заявки Багато, але люди не такі зацікавлені Менше, але від цільової аудиторії
Цільова дія Одна. Максимум дві Будь-яка кількість
Інформація Не відволікає від цільової дії, а спрямовує до неї Відвідувач може забути, навіщо прийшов
SEO Немає можливості просувати сайт по SEO Сайт можна просувати по SEO
Довіра та лояльність Низька Висока
Окупність Швидка Повільна
Вартість Низька Середня або висока

Переваги лендингу

У таблиці вище є кілька пунктів, які ми не розписували в цьому розділі: переваги лендингу та сайту. Почнемо з лендингу.

Продаж від одного продукту до цілої групи товарів

На посадковій сторінці ви можете докладно розповісти про популярний продукт або запропонувати користувачам групу товарів: бруски чи дошки для будівництва, доставка готової їжі — піца чи суші, комплекти для гімнасток — куля, булава та стрічка.

Висока конверсія

Користувач одразу бачить вікно заявки або реєстрації, а весь текст на сторінці веде до цільової дії. Якщо відвідувачу цікава пропозиція — він одразу залишить свої контактні дані.

На багатосторінковому сайті людина може переглянути всі сторінки й забути про вашу пропозицію, яка була вказана в рекламному оголошенні або посту.

Легке A/B-тестування

Якщо хочете протестувати офер або заклики на СТА-кнопках, потрібно лише створити дві версії сторінки й запустити рекламу. Оскільки відвідувачу не потрібно нікуди більше переходити, уже через кілька днів ви дізнаєтесь результат — яка пропозиція чи блок зацікавили користувачів найбільше і, отже, відключити другий варіант.

Швидкий старт

Налаштування лендингу не займає багато часу. Також вам не потрібно чекати, поки сайт з’явиться в пошуковій мережі. Заходите в рекламний кабінет, додаєте оголошення та посилання на посадкову сторінку — і запускаєте оголошення: у пошукових системах, соціальних мережах, відеохостингу.

Якщо є готовий контент, створити та налаштувати лендинг у конструкторі SendPulse можна за 15 хвилин. Сервіс має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і базу шаблонів для різних випадків: просто перетягуйте елементи в потрібному порядку, змінюйте їхній розмір та колір. Створені сайти мають адаптивний дизайн й чудово відображаються на будь-якому пристрої.

Так можна створити посадкову сторінку як для окремих продуктів, так і інтернет-магазин з фото, описом товарів, ціною та кнопкою оплати. Усі замовлення потраплятимуть у безплатну CRM від SendPulse.

Докладні інструкції є в нашій базі знань та на Youtube-каналі.

До речі, спробувати сервіс можна безкоштовно.

Окупність лендингу

Тут варто враховувати правильність налаштування рекламного кабінету та оформлення лендингу. І якщо ви все зробили добре, то незабаром проєкт себе окупити: завдяки швидкому старту й невеликим вкладенням у розроблення.

Переваги сайту

З лендингом розібралися. А які переваги сайту?

Створення іміджу компанії

На багатосторінковому сайті можна розмістити докладну інформацію про компанію, товари, варіанти доставки та повернення. Якщо на ресурсі є активна відвідуваність, користувачі залишають коментарі під статтями, пишуть вам через форму зворотного зв’язку або купують товар, то це автоматично піднімає імідж ресурсу. Також багатосторінкові сайти з добре опрацьованою семантикою показуються на перших сторінках пошукових систем, а це все позитивно впливає на рейтинг домену.

Добре опрацьований сайт завжди приводитиме новий трафік — за допомогою реклами чи блогу.

SEO-просування

Багатосторінковий сайт дає можливість вести блог або стрічку актуальних новин про компанію, де можна розповідати про нові товари, зміни в продукті або у виробництві, а також порушувати теми, що стосуються вашого бізнесу. Під час написання статей додавайте пошукові запити в текст і заголовки. А для кожної сторінки сайту прописуйте title та description.

Завдяки карткам товарів, стрічці новин та спільним сторінкам можна просувати сайт за допомогою SEO, щоб користувачі знаходили вас ще й за запитами в пошуковій мережі.

Розміщення великої кількості інформації

У порівняльній таблиці ви могли побачити, що на сайті розміщується будь-яка кількість інформації. На головну сторінку виносять основні тези, а на інших докладно розповідають про послуги, переваги та можливості, які будуть корисні відвідувачеві.

Лояльність та довіра клієнтів

Багатосторінкові сайти викликають у користувачів більше довіри. На це впливає наявність сертифікатів, історії про компанію, відгуки про продукт, цінова політика бренду, контактні дані менеджерів та інша інформація, що підтверджує, що фірма реальна.

Якщо на сайті є можливість залишати коментарі та відгуки про товари, то потенційний клієнт може це вивчити — так простіше зважитися на покупку.

Декілька варіантів монетизації

Багатосторінковий сайт просувають за допомогою контекстної та таргетованої реклами, SEO, колаборацій із блогерами чи лідерами думок, email розсилок, месенджерів.

Коли варто вибрати лендинг, а не сайт

Ось випадки, коли створюють лендинговий сайт створюють.

Рекламувати товари та послуги. На сторінці пропонують доставку готових наборів здорового харчування. Програма харчування залежить від статі та мети клієнта. Є калькулятор, який допоможе вибрати ту, яка найкраще відповідає цілям клієнта. Під кожним меню є фото, короткий опис, вартість та кнопка «Додати до кошика» або «Замовити це меню». Наприкінці є опис доставки та оплати замовлення.

Лендинг інтернет-магазину

Просувати акції, знижки та розіграші. Акція, де за реєстрацію можна отримати гроші, кешбек до 100 % та подарунки від партнерів компанії.

Сайт-лендинг, який розповідає про акції компанії

Отримувати нових підписників. Адже для цього не потрібно створювати цілий багатосторінковий сайт.

Розміщувати лід-магніти. Лендинг сайт — це не тільки реклама продукту, а й подяка користувачам: чек-лист, безплатний вебінар або подарунок.

Приклад лід-магніту на лендингу — пропозиція про отримання чек-листів «Як залучати клієнтів за допомогою YouTube». Це один із відмінних варіантів цільової дії, коли відвідувач готовий надати свої контактні дані.

Приклад використання лід-магнітів на лендингу

Лендинг годиться для просування одного продукту чи схожої групи товарів чи послуг. Також він підійде:

  • Авторам курсів, репетиторам та психологам.
  • Розробникам застосунків.
  • Інтернет-магазинам для просування нової колекції.
  • Компаніям, які пропонують на ринку до п’яти послуг: прибирання приміщень, допомога сантехніка, нігтьовий сервіс тощо.
  • Організаціям, що проводять акції та розіграші.
  • Сфері B2B для просування комерційних пропозицій та каталогів.
  • Тим, хто шукає нових підписників, які готові отримувати вашу розсилку про бренд, вебінари, добірки кращих книг, варіанти дизайну квартири тощо.

На перший погляд здається, що лендинг підходить усім, але це не так. Посадкова сторінка працює тільки тоді, коли ви запускаєте рекламу й у вас є один продукт або група продуктів. В інших випадках краще використовувати сайт.

Що вибрати: сайт-візитку чи лендинг

Ці пункти допоможуть вам вибрати підходящий варіант:

  • Лендинг продає один продукт. Сайт-візитка позиціонує компанію в інтернеті, інформує про товари чи послуги та показує результати діяльності вашої організації.
  • Лендинг завжди веде до цільової дії. На сайті-візитці не обов’язково використовувати форму заявки, достатньо зазначити контакти компанії.
  • Сайт-візитка м’яко підводить відвідувача до того, щоб він задумався про покупку або звернувся до компанії. Лендинг — це пряма стимуляція до покупки зараз.

Коли варто вибирати сайт

Сайт підходить великому, середньому та дрібному бізнесу, коли на ресурсі необхідно розмістити великий обсяг інформації, товарів чи послуг. Головне — зрозуміти, що саме ви хочете бачити на сайті:

  • Інтернет-магазин. Створіть картки товару, вкажіть варіанти доставки та повернення, оформіть кошик та додайте можливість реєстрації.
  • Сайт для сектору B2B. Розмістіть каталог товарів на сайті та розпишіть варіанти співпраці з вами.
  • Вебресурс для інформаційних продуктів. Розкажіть про тарифи та ваші переваги, додайте свої найкращі кейси та варіанти оформлення угоди.
  • Новинний канал. Оформіть сторінки під кожну новину та зробіть добірку останніх статей на головній сторінці. Не забудьте відкрити коментарі, лічильник переглядів та можливість поділитися новинами в соціальних мережах.

Повноцінний сайт можна поєднати з лендингом. Наприклад, під кожен товар оформити довгу вебсторінку із закликом до дії та запустити рекламу. Відвідувач перейде з оголошення, огляне продукт і зможе ознайомитися з брендом та іншими товарами. Такий варіант сайту зміцнює довіру до вашої компанії.

Один із прикладів лендингу на сайті — це сторінки окремих сервісів SendPulse, як-от цільові сторінки розумних попапів або віджетів підписки на чат-бота. Тут використовується анімація, відео та різний шрифт — усе це розставляє акценти та допомагає користувачеві сфокусувати погляд. На сторінці є докладна інформація про продукт: опис можливостей, вартість, відповіді на часті питання.

В іншому випадку можна створити сайт і кілька лендингів під кожен продукт або один товар та акції. Такий варіант трапляється частіше, тому що користувач, переглянувши вашу пропозицію, може вбити назву компанії в пошук та прочитати всю інформацію про вас. А якщо ви надсилаєте інформацію про акцію теплим клієнтам, їм не потрібно відволікатися на інші сторінки — вони вже готові взяти участь і залишити свої контактні дані.

Що ж вибрати: лендинг чи сайт

У цій статті ми розібрали переваги та відмінності багатосторінкових та односторінкових сайтів.

Насамкінець хочемо нагадати про важливі моменти під час вибору сайту:

  • У вузькоспеціалізованому бізнесі з невеликою кількістю товарів чи послуг створюйте лендинг.
  • Для розміщення інформації про компанію та додавання карток продуктів — вкладіть у розроблення багатосторінкового сайту.
  • Якщо ви хочете презентувати свій бренд і розповісти про переваги, краще використовувати сайт-візитку.
  • У випадку, коли у вас уже є багатосторінковий сайт із товарами чи послугами, то виокреміть популярний продукт і створіть для нього лендинг, щоб збільшити продажі.

Реєструйтеся в SendPulse та використовуйте єдиний майданчик для залучення нових клієнтів, які приходять до вас із посадкових сторінок: email, Viber та SMS розсилки, а також браузерні сповіщення та попапи. А обробити велику кількість заявок допоможуть чат-боти.

Дата публікації:

5 Тра. 2023

Віталій Весьолов

Журналіст без диплома, копірайтер без сертифікатів, тексти без води, трафік без проблем

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 0/5
Всього голосів: 0

Поділитися:

Facebook Twitter