Маркетинг та продажі

Telegram Stars: як бізнесу використовувати новий спосіб оплати

6 minutes
Оновлено 4 Вересня 2024
Telegram Stars: як бізнесу використовувати новий спосіб оплати

Внутрішній токен популярного месенджера запустили лише на початку літа 2024 року. У цій статті розглянемо, навіщо потрібні Telegram Stars, що вони можуть дати вашому бізнесу, а також як їх купити, заробити й витратити.

Що таке зірки Телеграм

Telegram і далі створює власну екосистему, яка в майбутньому має забезпечити безшовний доступ до всіх видів послуг: від стандартних комунікаційних до комерційних. З цією метою розробники створили внутрішню валюту, яка називається Telegram Stars.

Ось що про це сказано в офіційному повідомленні: «Щоб уможливити оплату цифрових товарів і послуг в екосистемі Telegram, ми запускаємо зірки Telegram. Зірки можна придбати в застосунку через Apple чи Google або в PremiumBot, а потім витратити на цифрові товари, пропоновані ботами, — від електронних книг та онлайн-курсів до предметів у Telegram-іграх».

Тобто, Telegram Stars — це віртуальна валюта, яка полегшує транзакції всередині месенджера. Вона запроваджена із 6 червня 2024 року і вже доступна для всіх користувачів.

Найбільша перевага внутрішньої валюти месенджера — в універсальності. Telegram Stars діють у всіх країнах, де доступний застосунок. Для оплати зірками не потрібно виходити з Телеграму, переходити за посиланнями, використовувати банківські картки тощо: усе відбувається швидко й в один клік.

По суті, кожен користувач месенджера тепер має власний рахунок, який можна поповнити внутрішньою валютою і вільно використовувати її в екосистемі. Команда розробників планує, що за допомогою зірок можна буде:

  • купувати електронні книги, оплачувати цифрові курси, платити за використання ігор чи мультимедійного контенту;
  • донатити улюбленим блогерам або сплачувати через чат-боти для отримання доступу до додаткових функцій чи ексклюзивного контенту;
  • купувати предмети, персонажів чи вдосконалювати скіли в онлайн-іграх.

Розробники запевняють, що всі транзакції добре захищені, а дані про платежі конфіденційні. Цікаво, що Telegram Stars офіційно визнали в Play Market та AppStore: попри суворі обмеження, ці майданчики дозволили використовувати Telegram Stars для оплати.

Які переваги Телеграм Старс для бізнесу

Telegram Stars — потужний інструмент для монетизації бізнесу, який використовує месенджер як основний чи додатковий канал комунікації. Розглянемо ключові переваги.

Пряма монетизація

Продавати послуги та товари в Telegram стало простіше завдяки простій оплаті. Покупці мають менше часу для заперечень, адже транзакції здійснюються швидко і всередині системи.

Залучення аудиторії

Зірки дають змогу писати платні пости та відмовитися від створення платних закритих каналів. Це новий рівень монетизації контенту в Telegram. Це особливо важливо для авторів невеликих каналів, які створюють особистий бренд. Залучати підписників на приватний платний канал складно. Зараз же можна створити загальнодоступну спільноту, але обмежувати доступ до деякого контенту в ній.

Зручне використання

Telegram Stars легко інтегрувати в бот або канал. Ви можете керувати продажами в одному місці. Навряд чи на цьому етапі внутрішня валюта замінить інші варіанти оплати — у тому числі за допомогою банківської картки. Проте за допомогою зірок ви збільшите загальну прибутковість бізнесу.

Як працює Telegram Stars: технічні нюанси

Telegram Stars — це токен, тобто внутрішня криптовалюта платформи. Саме тому для організації процесів використані надбання зі світу цифрових активів.

Фінансова платформа Телеграм працює на блокчейні: на ньому фіксуються і перевіряються всі транзакції. Це гарантує безпеку, адже змінити дані блокчейну неможливо. Розробники використали ще одну сучасну технологію, запозичену зі світу криптовалют — смартконтракти. Це автоматизовані операції, які виконуються під час виконання заданих умов. У такий спосіб, наприклад, проводяться транзакції та повертаються нагороди.

Кожен користувач Telegram має власний криптогаманець для токенів, і саме через нього може взаємодіяти зі Stars: купувати, витрачати, продавати. Як це відбувається, розкажемо далі.

Корисно знати:

Блокчейн — це цифровий ланцюг блоків інформації, який забезпечує безпечний і прозорий облік даних без потреби в централізованому посереднику.

Криптовалюта — це умовні цифрові гроші, які працюють на блокчейні.

Токен — це цифровий актив, який має цінність і функціонує на базі блокчейну. Його можна порівняти з бонусами.

Як купити Telegram Stars

Є кілька способів отримати внутрішню валюту Telegram. Розберемо кожен окремо.

Через систему внутрішніх покупок Google або Apple

Це найпростіший і найбільш очевидний варіант. Перейдіть до налаштувань свого акаунта, знайдіть розділ Telegram Stars, що розташований одразу за Telegram Premium. Виберіть потрібну кількість зірок, далі — спосіб оплати й підтвердіть транзакцію. Зірки будуть зараховані на ваш внутрішній рахунок.

Як купити Telegram Stars у застосунку
Як купити Telegram Stars у застосунку

Через Fragment

Це інноваційна торгова платформа Telegram. Завдяки ній користувачі купують, продають та обмінюються унікальними цифровими активами, пов’язаними з месенджером. Перед використанням сайту вам потрібно зареєструвати гаманець Telegram і синхронізувати його з платформою.

Крім того, вам треба поповнити гаманець, придбавши внутрішню криптовалюту мережі — Toncoin. Усі транзакції на платформі здійснюються в ній.

Якщо ви зробили це, перейдіть до меню купівлі Telegram Stars, введіть логін отримувача та кількість необхідних зірок і натисніть «Придбати». Підтвердіть операцію.

Купівля Telegram Stars через Fragment
Купівля Telegram Stars через Fragment

Через PremiumBot

Купити Telegram Stars через бот PremiumBot можуть користувачі Telegram Premium. У меню бота виберіть команду /stars, а далі вкажіть, скільки зірок вас цікавить і хто їх має отримати. Сплатити можна банківською карткою. Ви можете відправити придбані Stars собі або будь-якому іншому користувачу месенджера.

Якщо ви поки нічого не знаєте про можливості преміальної підписки в Телеграм, почитайте нашу статтю. У ній є вся необхідна інформація.

Як зробити пост у Telegram-каналі платним

Виберіть контент для публікації у своєму каналі. Затисніть кнопку «Опублікувати» — так, як ви зазвичай це робите, щоб запланувати конкретний час надсилання. У меню виберіть «Зробити вміст платним».

Налаштування платного контенту у Telegram
Налаштування платного контенту у Telegram

Далі вкажіть, скільки зірок має коштувати доступ до контенту й натисніть «Зробити це медіа платним».

Публікація платного допису у Telegram
Публікація платного допису у Telegram

Відтак публікація буде розблокована лише для тих підписників, які заплатять відповідну суму за допомогою Telegram Stars.

Прихований платний пост у Telegram
Прихований платний пост у Telegram

Після того, як цей пост куплять, ваш баланс зірок оновиться.

Як отримати «зіркові реакції»

Нові можливості Telegram Stars розробники Telegram презентували у серпні 2024 року. Тепер підписники можуть підтримувати улюблені канали за допомогою спеціальних реакцій на пости. Усе просто: користувачеві достатньо вибрати символ зірочки. Кількість платних реакцій доступна для всієї аудиторії: ось як це виглядає під дописом популярного новинного каналу.

Платні реакції у Telegram
Платні реакції у Telegram

Для активації опції перейдіть до налаштувань свого каналу, виберіть розділ «Реакції» та виберіть «Увімкнути платні реакції».

Налаштування платних реакцій у Telegram
Налаштування платних реакцій у Telegram

100 % отриманих зірок зараховується власнику каналу: Telegram не бере за це комісії.

Також читайте:

Як підключити Telegram Stars до чат-бота

Telegram Stars легко інтегрувати в чат-бот, який ви використовуєте для комунікацій із користувачами та приймання замовлень. Розкажемо, як це зробити.

Виберіть платформу для розроблення ботів

У SendPulse є простий та інтуїтивно зрозумілий конструктор чат-ботів. Налаштуйте будь-які моделі діалогів без програмування. Навчіть бота відповідати на часті питання, дарувати вітальні бонуси, приймати замовлення, і все це — у зручному візуальному інтерфейсі для розроблення.

Конструктор чат-ботів SendPulse
Конструктор чат-ботів SendPulse

Створіть бот й налаштуйте оплату Telegram Stars

Розробіть потрібний алгоритм спілкування і створіть кнопку з текстом «Оплатити» або подібним. У налаштуваннях виберіть спосіб оплати Telegram Stars. Вкажіть вартість у зірках. Ціна може бути фіксованою або змінною: у встановлених межах.

Налаштування оплати Telegram Stars у боті
Налаштування оплати Telegram Stars у боті

Інтегруйте чат-бот у Telegram

Скористуйтеся інструкцією, щоб додати чат-бот до каналу. Обов’язково проведіть тестування з іншого акаунта: перевірте, як працює алгоритм оплати зірками, й чи вірні налаштування. Після цього можете сповістити підписників про появу нового способу приймання платежів.

Як використовувати Telegram Stars

Ви отримали зірки від користувачів. Що робити з ними далі? Є два варіанти:

  1. Перевести зірки у Toncoin через 21 день після надходження на баланс. Далі криптовалюту можна продати та отримати кошти в класичній валюті.
  2. Витратити Telegram Stars на просування каналу через Telegram Ads.

Наразі немає прямого способу виведення зірок у гривні або долари США, проте розробники платформи анонсують це.

Telegram Stars — новий й перспективний фінансовий інструмент. Можливо, з часом він повністю змінить принцип платіжних операцій всередині месенджера. Проте нагадуємо, що для успіху сучасного бізнесу треба налагоджувати комунікації в різних каналах. Екосистема SendPulse має все необхідне для цього: інструменти для email-розсилок, push-сповіщень і попапів, простий конструктор сайтів, а також платформу для створення та продажу курсів. Користуйтесь доступними можливостями та досягайте поставлених бізнес-цілей!

Дата публікації:

3 Вересня 2024
Сергій Носенко

Копірайтер. Люблю маркетинг і крипту. Знаходжу цікаве та ділюсь власним досвідом.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Середня оцінка: 5/5
Всього голосів: 1

Поділитися:

Facebook Twitter